Hoe je controleert of je accounts zijn gelekt met HaveIBeenPwned

Het gebruik van sterke wachtwoorden is essentieel om je online accounts te beveiligen. Maar sterke wachtwoorden bedenken is voor velen lastig en daarom worden veel wachtwoorden hergebruikt. Om dit tegen te gaan worden eisen gesteld zoals het periodiek veranderen van je wachtwoord. In dit artikel leggen we uit hoe je op een veilige manier kunt controleren of je wachtwoorden gelekt zijn, met behulp van de populaire tool HaveIBeenPwned. We bespreken ook de verschillende manieren waarop hackers wachtwoorden stelen en geven tips om je wachtwoordbeveiliging te verbeteren.

Wachtwoord checken met HaveIBeenPwned

Een goede gewoonte om aan te nemen is het regelmatig controleren van de veiligheid van je wachtwoorden. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Een betrouwbare en populaire tool om de veiligheid van je wachtwoorden te controleren is HaveIBeenPwned. Deze website biedt een gratis service waarbij je kunt controleren of je wachtwoorden zijn betrokken bij datalekken.

Om je wachtwoorden te controleren met HaveIBeenPwned, volg je de onderstaande stappen:

  1. Ga naar de website van HaveIBeenPwned (https://haveibeenpwned.com/).
  2. Voer je e-mailadres in het daarvoor bestemde veld in.
  3. Klik op de “Pwned?” knop om te controleren of je e-mailadres betrokken is geweest bij datalekken.

HaveIBeenPwned doorzoekt een uitgebreide database van gelekte gegevens en geeft je direct feedback over de veiligheid van je wachtwoorden. Als je wachtwoord betrokken is geweest bij een datalek, wordt het sterk aanbevolen om het wachtwoord onmiddellijk te wijzigen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen hergebruik maakt van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Heb je dit wel gedaan dan raden we je aan om overal waar je dit wachtwoord hebt gebruikt deze te veranderen. Cybercriminelen kijken namelijk niet alleen naar het account waar het datalek was, maar ze proberen ook andere veelgebruikte websites om te proberen in te loggen op jouw account.

Wil je automatisch een melding krijgen als er een datalek is gevonden waar je account in voorkomt? Ga dan naar: https://haveibeenpwned.com/NotifyMe en vul hier je e-mailadres in. Je krijgt dan automatisch een melding als je account voorkomt in datalek die toegevoegd is aan de database van HaveIBeenPwned.

Hoe werkt HaveIBeenPwned?

HaveIBeenPwned is een initiatief van beveiligingsexpert Troy Hunt. De website verzamelt gegevens over datalekken van over de hele wereld en biedt gebruikers een platform om te controleren of hun wachtwoorden veilig zijn. HaveIBeenPwned maakt gebruik van verschillende bronnen om datalekken te detecteren en bij te werken, waaronder gelekte databases, gehackte websites en andere openbaar toegankelijke bronnen.

Tips voor het verbeteren van je wachtwoordbeveiliging

Naast het controleren van je wachtwoorden met HaveIBeenPwned, zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om je wachtwoordbeveiliging te verbeteren. Hier zijn enkele handige tips:

  1. Gebruik unieke wachtwoorden voor elk online account: Het is belangrijk om voor elk online account een uniek wachtwoord te gebruiken. Hierdoor voorkom je dat een inbreuk op één account leidt tot toegang tot al je andere accounts.
  2. Gebruik sterke wachtwoorden: Zorg ervoor dat je wachtwoorden lang en complex zijn. Een sterk wachtwoord bevat een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd veelvoorkomende wachtwoorden zoals “123456” of “welkom”.
  3. Gebruik een wachtwoordmanager: Een wachtwoordmanager is een handige tool die al je wachtwoorden veilig opslaat en beheert. Hierdoor hoef je geen complexe wachtwoorden te onthouden en kun je gemakkelijk unieke wachtwoorden genereren voor elk account.
  4. Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in: Tweefactorauthenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Naast je wachtwoord moet je een tweede vorm van verificatie invoeren, zoals een eenmalige code die naar je telefoon wordt gestuurd.

We hebben een speciaal artikel geschreven voor het maken van veilige wachtwoorden, daar geven we concreet advies voor het veiliger maken en gebruiken van wachtwoorden.

Hoe stelen hackers wachtwoorden?

Het is belangrijk om te begrijpen hoe hackers wachtwoorden stelen, zodat je jezelf beter kunt beschermen tegen deze dreigingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende methoden die hackers gebruiken om wachtwoorden te stelen:

  1. Phishing: Hackers proberen gebruikers te misleiden door zich voor te doen als legitieme organisaties en hen te vragen hun wachtwoorden in te voeren op valse websites. Het is belangrijk om altijd alert te zijn op verdachte e-mails en websites en nooit je wachtwoord in te voeren op onbekende bronnen.
  2. Spyware: Spyware is schadelijke software die op je apparaat wordt geïnstalleerd en je activiteiten registreert, inclusief de wachtwoorden die je typt. Het is belangrijk om een betrouwbare antivirussoftware te gebruiken om spyware te detecteren en te verwijderen.
  3. Datalekken: Hackers kunnen inbreken op websites en databases en de opgeslagen wachtwoorden stelen. Deze gestolen wachtwoorden worden vaak verkocht op het dark web en kunnen worden gebruikt voor kwaadwillende activiteiten. Het is belangrijk om regelmatig je wachtwoorden te controleren en te wijzigen als je betrokken bent bij een datalek.
JouwertWielinga•FE0O5A5437•Brandinginbeeld

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken?

Wij zijn Asfelias begonnen om kleinere bedrijven te helpen bij het weerbaarder worden tegen cybercriminelen. Door de basis op orde te krijgen zorg je voor een veel weerbaarder bedrijf waar de kans en impact van een cyberaanval veel lager is. Maar zonder de juiste kennis en kunde kan dit lastig zijn, daarom zoeken wij uit waar jouw bedrijf kwetsbaar is en geven we praktisch en begrijpbaar advies. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken.