Wachtwoorden Waarom het periodiek wijzigen van je wachtwoord geen goed idee is

Hoe vaak verander jij je wachtwoord? Het is iets wat ons vroeger veel werd geadviseerd. Het lijkt immers een logische stap om ons online veilig te houden. Maar wat als ik je vertel dat het periodiek wijzigen van je wachtwoord eigenlijk een onnodige en zelfs onveilige gewoonte is?

Uit onderzoek van het National Institute of Standards and Technology (NIST) blijkt dat het verplicht wisselen van wachtwoorden uitnodigt tot onveilig gedrag. Mensen kiezen bijvoorbeeld voor zwakke wachtwoorden of slaan deze op een onveilige manier op. Een andere bron, Microsoft Security, bevestigt dit en stelt dat het verplicht wijzigen van wachtwoorden een schijnveiligheid creëert.

Het is dus belangrijk om op een andere manier met wachtwoorden om te gaan. Hieronder volgen een aantal tips om je online accounts te beschermen:

  • Kies voor sterke en unieke wachtwoorden die bestaan uit een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Gebruik geen persoonlijke of voor de hand liggende informatie, zoals je naam, geboortedatum of huisdier. Probeer dit wachwoord minimaal 10 tekens lang te maken. Je kan dit heel gemakkelijk doen met een wachtwoord zin als: Ikluisterhetliefstnaar:U2 of ToureninmijnblauweBMWM2,datispasrelaxen!
  • Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren. Zo hoef je niet al je wachtwoorden te onthouden en kun je ze gemakkelijk invullen als je inlogt.
  • Stel twee-factor-authenticatie in voor je belangrijkste accounts, zoals je e-mail, bank of social media. Dit is een extra beveiligingslaag die vereist dat je naast je wachtwoord ook een code invoert die naar je telefoon of een ander apparaat wordt gestuurd.
  • Verander alleen je wachtwoord als je vermoedt dat het is gecompromitteerd of als je een melding krijgt van een datalek. Je kunt ook regelmatig controleren of je wachtwoord is gelekt via websites zoals Have I Been Pwned.

Door deze tips toe te passen, kun je je online veiligheid aanzienlijk verbeteren en hoef je niet meer elke maand of elk kwartaal een nieuw wachtwoord te bedenken. Dit scheelt jezelf en je personeel veel gedoe terwijl het tegelijk de beveiliging verbeterd, wie wil dat nou niet?

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!