Antivirus Hoe kies je de beste virusscanner voor je bedrijf? En hoe gebruikt je deze veilig?

In de digitale wereld van vandaag is het belangrijk om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen. Een van de belangrijkste maatregelen die je kunt nemen, is het gebruik van een antivirus programma. Maar welke virusscanner/antivirus moet je kiezen en hoe gebruikt je deze nu veilig?

Hoe een antivirus programma werkt

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat een antivirus programma en virusscanner doet. Een virusscanner is een programma dat je computer en/of netwerk scant op bekende malware, zoals virussen, spyware, Trojaanse paarden en ransomware. Het detecteert, stopt en verwijdert deze bedreigingen om je systemen veilig te houden. Een antivirus werkt vaak op basis van het herkennen van bepaalde kenmerken van een malafide bestand of programma.

Een antivirus alleen gaat je niet beschermen tegen alle aanvallen. Als je bijvoorbeeld in aanraking komt met een nieuw of steeds veranderend virus zal deze waarschijnlijk niet worden gedetecteerd voor enkele uren/dagen. Sommige antivirusprogramma’s maken daarom gebruik van gedrag analyse om aanvallen te herkennen die nog niet eerder ontdekt zijn. Maar ook dit geeft geen 100% garantie zoals dit te zien is bij het datalek bij het moederbedrijf van Norton, Avast, Lifelock, Avira en AVG. Een antivirus met een module die gedragsanalyse uitvoert, heeft wel een grotere kans op het stoppen van succesvolle aanvallen.

Het is dus belangrijk om meerdere goede lagen van beveiliging te gebruiken net als bij een kasteel, niet alleen dikke muren maar ook een slotgracht, de ophaalbrug en de geheime vluchtroute. 

Kiezen voor een goede virusscanner

Maar welke virusscanner (dikke muur) moet je kiezen? Er zijn veel verschillende virusscanners op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. Een goede manier om te beginnen met het kiezen van een virusscanner is door te kijken naar onafhankelijke tests van betrouwbare bronnen, AV Test en AV Comparatives

Op deze websites vind je een lijst met aanbevolen virusscanners, waaronder Bitdefender, F-Secure en Eset.

AV-Test en AV Comparatives zijn onafhankelijke organisaties die virusscanners testen op hun prestaties en effectiviteit. Op hun websites vind je een lijst met virusscanners die zij hebben getest en beoordeeld op verschillende criteria, zoals detectie van malware, vals positieve meldingen, gebruikersgemak en systeemprestaties.

Kiezen voor een gratis of betaalde oplossing

Voor zakelijke omgevingen raden wij aan om voor een betaalde virusscanner te gaan. Deze hebben namelijk vaak extra functionaliteiten als netwerk bescherming, uitgebreide ransomware bescherming, betere website/email/documenten scanning, regelmatige updates en firewall functionaliteiten. Deze zijn voor een omgeving die groter is dan een enkele computers en een printer essentieel om te hebben. 

Particulieren hebben in veel gevallen genoeg aan een gratis antivirus of een instapmodel van de betaalde scanner. Dit hangt volledig af van je internet en software gebruik, kom je vaker op vreemde websites of spelen je kinderen spelletjes op je apparaten? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een instapmodel antivirus.

Houd er wel rekening mee dat een gratis virusscanner niet echt ‘gratis’ is. Wanneer je geen geld betaald zal er op een manier geld verdient moeten worden. Tegen het bedrijf Avast loopt op dit moment een rechtszaak voor het verzamelen en verkopen van gebruikersgegevens. Wegens deze rechtszaak heeft AV Comparatives een onderzoek uitgevoerd na de data-uitwisseling van virusscanners. Klik op de volgende link om de resultaten of het volledige onderzoek te zien. Uit het onderzoek komt naar voren dat de bedrijven Bitdefender, ESET, F-Secure, G Data en Kaspersky relatief hoog (goed) scoren.

Veilig gebruik maken van een virusscanner

Als je een virusscanner hebt gekozen, is het belangrijk om deze correct te gebruiken. Hier zijn een paar tips:

  1. Bescherm al je apparaten
    Installeer de virusscanner op alle computers en apparaten in je netwerk. Staan er bedrijfsgegevens op telefoons? Overweeg dan ook hier om bescherming voor aan te schaffen. Apparatuur zoals een NAS of camera systeem hebben vaak ook ingebouwde virusscanners, maak hier gebruik van! Mobiele telefoons en tablets hebben in veel gevallen geen antivirus nodig zolang je alleen apps download uit de officiële marktplaatsen en deze up-to-date zijn.
  2. Regelmatig bijwerken
    Zorg ervoor dat de virusscanner regelmatig wordt bijgewerkt met de nieuwste virusdefinities. Vaak is er een mogelijkheid om automatische updates voor zowel definities als het systeem in te schakelen. We raden een frequentie aan van minder dan een dag per controle, daarom is het slim om dit automatisch in te stellen.
  3. Voer regelmatig scans uit 
    Om eventuele bedreigingen te detecteren en te verwijderen is het belangrijk om regelmatig scans uit te voeren. Een virusscanner bestaat vaak uit een actieve bescherming en een reactieve beschermingslaag. Virussen die zich diep nestelen in een systeem worden soms niet herkend door de actieve beschermingslaag omdat deze niet veel bronnen mag gebruiken. Het is daarom belangrijk om regelmatig een diepere controle uit te laten voeren waar er harder wordt gezocht om dit soort bestanden.

    Een voorbeeld van een goed scan beleid: elke dag rond lunchtijd een “Quick scan” laten uitvoeren en elke donderdagavond een “Deep scan of complete scan” laten uitvoeren.

  4. Reageer op meldingen
    Heeft de virusscanner iets gedetecteerd? Controleer dan of dit een legitiem bestand/gedrag is of mogelijk een kwaadaardig staartje heeft. Laat dit bestand in de quarantaine plaatsen of volledig verwijderen als er mogelijk kwaadaardige intenties zijn. Als extra controle kan je dit bestand controleren via VirusTotal.com hier wordt het bestand nogmaals gescand, maar dit keer door tientallen antivirusscanners. Als hier meer detecties uit voort komen dan kan er gezegd worden dat het bestand waarschijnlijk niet te vertrouwen is.

Het gebruik van een virusscanner is een belangrijke stap in het beschermen van je bedrijf tegen cyberaanvallen. Door een betrouwbare virusscanner te kiezen en deze correct te gebruiken, kun je je systemen veiliger houden en je bedrijf beter beschermen tegen de gevolgen van malware, ransomware en hackers.

Wij kunnen je helpen met de keuze voor een passend antivirus die bij jou en je bedrijf past. Tegelijk kunnen wij je ook ondersteunen met het instellen of controleren van de verschillende functies en instellingen. We komen nog steeds situaties tegen waar de ICT-dienstverlener wel iets heeft geïnstalleerd, maar daarna laat staan op de standaardinstellingen. Heb je bijvoorbeeld al een keuze gemaakt, maar ben je benieuwd of alles veilig ingesteld staat? Daar kunnen wij je mee helpen aan de hand van uitgebreide controles en ondersteuning op maat.

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!