Zonnepanelen beveiliging Houd hackers en storingen buiten je huis

Zonnepanelen beveiliging is van cruciaal belang in de moderne tijd, waarin technologie en internetverbindingen een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijks leven. Zonnepanelen bieden een duurzame en rendabele manier om energie op te wekken, maar ze brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Het recente onderzoek van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft aangetoond dat veel omvormers van zonnepaneelinstallaties niet voldoende beschermd zijn tegen dergelijke aanvallen.

Als ondernemer is het van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je zonnepanelen beveiliging op orde is. Je wilt immers niet dat je zonnepanelen gehackt worden of storingen veroorzaken op het elektriciteitsnet, wat kan leiden tot verstoringen en financiële verliezen. Daarom is het noodzakelijk om te begrijpen hoe je je zonnepanelen kunt beschermen tegen cyberaanvallen en de potentiële gevolgen ervan.

Een recent voorbeeld van een kwetsbaarheid in zonnepaneelsystemen was die van het bedrijf SolarMAN. Een Nederlandse hacker genaamd Jelle Ursem ontdekte begin 2021 een rondgeslingerd wachtwoord voor het administratiepaneel van het Chinese merk SolarMAN. Via dit paneel was het mogelijk om tienduizenden omvormers in alleen al Nederland te zien en wereldwijd meer dan een miljoen locaties. Via dit paneel was het ook mogelijk om de technische aansturing van de omvormers te downloaden, aan te passen en terug te plaatsen. Het Chinese bedrijf deed na het melden van deze kwetsbaarheid maandenlang niets om de kwetsbaarheid te verhelpen.

De omvormer is het hart van je zonnepanelensysteem, verantwoordelijk voor het omzetten van de door de zonnepanelen opgewekte gelijkstroom in wisselstroom die geschikt is voor het elektriciteitsnet. De omvormer is vaak ook verbonden met het internet, wat het mogelijk maakt om de prestaties van je zonnepanelen te monitoren en beheren. Helaas maakt deze verbinding de omvormer ook kwetsbaar voor cyberaanvallen, waardoor er een potentieel beveiligingsrisico ontstaat.

Het is van groot belang om de mogelijke gevolgen van een cyberaanval op een omvormer te begrijpen. Zo kan een aanvaller bijvoorbeeld de meetgegevens of instellingen van de omvormer manipuleren, waardoor je minder energie opwekt of zelfs meer betaalt voor je energierekening. Daarnaast kan een cyberaanval resulteren in het uitschakelen of beschadigen van de omvormer, waardoor je niet langer energie kunt opwekken of leveren aan het net. Bovendien kan een aanval storingen veroorzaken op het elektriciteitsnet, wat kan resulteren in spanningsdips, frequentieschommelingen of zelfs complete stroomuitval, met negatieve gevolgen voor andere gebruikers.

Gelukkig zijn er maatregelen die je kunt nemen om de zonnepanelen beveiliging te verbeteren en jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Het onderzoek van de RDI heeft verschillende suggesties gegeven om je zonnepanelen te beschermen.

  • Kies een betrouwbare leverancier en installateur voor je zonnepanelensysteem. Vraag naar hun ervaring en certificering.
  • Zorg ervoor dat je omvormer up-to-date is met de nieuwste software. Doe dit zelf of vraag je installateur om dit minimaal jaarlijks te controleren en uit te voeren.
  • Gebruik sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA) voor de toegang tot je omvormer en de online portal of app waarmee je je zonnepanelen beheert. 
  • Zet een met wachtwoord beveiligd gastnetwerk op en sluit hier apparatuur aan als de omvormer en andere IOT-apparatuur.
  • Wees alert op phishing-mails of berichten die je vragen om persoonlijke of financiële informatie te delen of om op een link te klikken. Deze kunnen afkomstig zijn van cybercriminelen die proberen toegang te krijgen tot je omvormer of online portal of app.

Door deze zonnepanelen beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelensysteem optimaal blijft functioneren en beter beschermd is tegen cyberaanvallen. Dit stelt jou als ondernemer en particulier in staat om te profiteren van de voordelen van duurzame energie met minder zorgen over potentiële beveiligingsrisico’s.

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!