Internationale politie actie Grootste wereldwijde botnet Qakbot offline gehaald

Een internationale politieoperatie, waarbij de Nederlandse politie en de FBI betrokken waren, heeft een van de grootste wereldwijde botnets offline gehaald.

Wat hebben ze offline gehaald?

Een botnet, dit is een grote groep geïnfecteerde computers en andere systemen die malafide acties kunnen uitvoeren voor cybercriminelen. Dit net waar de bots in zitten, worden aangestuurd door servers die instructies doorsturen van cybercriminelen. Via een phishing mail word je geïnfecteerd en wordt “Qakbot” geïnstalleerd. Deze bot kan je inloggegevens waaronder wachtwoorden stelen en bijvoorbeeld ransomware installeren.

Hoe hebben ze dit gedaan?

Afgelopen vrijdagnacht nam de FBI de controle over van het Qakbot-botnet en kon het hierna deactiveren. Verkeer vanaf besmette computers werden doorgestuurd naar servers van de FBI. Hierna werd een de-installatie programma gestuurd naar de besmette computers om de infectie te verwijderen.

Meer weten? Zie het volgende artikel van de politie.

Moet ik ook nog iets doen?

Ja, maar het kost weinig moeite! Ga naar politie.nl/checkjehack en vul hier je e-mailadres in. Als je e-mailadres voorkomt op de server van Qakbot en/of Genesis market dan krijg je binnen enkele minuten een mail. Krijg je geen mail? Dan zat je e-mailadres niet in deze dataset.

Ik heb wel een email ontvangen na de check, wat nu?

Je systeem is waarschijnlijk besmet geraakt door Qakbot of andere malware. In dit geval is het belangrijk om je systeem na te laten kijken door een ICT-bedrijf of cybersecurity specialist. En verander de wachtwoorden van belangrijke accounts en schakel waar dit kan 2 factor authenticatie in.