Check je Hack Hoe veilig zijn jouw online gegevens?

De politie heeft onlangs een groot internationaal onderzoek gedaan naar de criminele handelswebsite Genesis Market, waar gestolen online gegevens werden verhandeld. Deze website is op 4 april 2023 samen met de FBI offline gehaald. Maar hoe weet je of jouw gegevens ook zijn gelekt? En wat kun je doen om jezelf te beschermen tegen hackers? In deze blogpost leggen we het uit.

Wat is Genesis Market?

Genesis Market was een illegale website waar hackers de online profielen van slachtoffers van hacking verkochten, inclusief hun online fingerprint/vingerafdruk. Dit zijn de unieke kenmerken van je browser, apparaat en internetverbinding die je identificeren op het web. Met deze gegevens konden criminelen zich voordoen als jou en toegang krijgen tot je online accounts, zoals je e-mail, social media, bankrekening en webwinkel.

Ze kwamen aan je gegevens doordat ze bijvoorbeeld op je computer zijn gekomen na het downloaden van op het oog lijkende legale software of phishing mail. Er zijn verschillende manieren gebruikt om aan je informatie te komen, een paar van deze aanvallen hebben we eerder al eens uitgewerkt.

Hoe controleer je of jouw gegevens zijn gehackt?

De politie heeft een speciale website gemaakt waar je kunt controleren of jouw gegevens zijn verhandeld op Genesis Market. Dit doe je als volgt:

 • Ga naar de Check Je Hack-website van de politie
 • Blader omlaag tot je een vakje ziet om je e-mailadres in te vullen
 • Geef je e-mailadres in en klik op ‘Check’
 • Controleer na ongeveer 5 minuten of je een mailtje hebt ontvangen van de politie op het door jou ingevoerde e-mailadres

Binnen enkele minuten krijg je via e-mail een berichtje of je gegevens voorkomen in de door de politie in beslag genomen dataset. Als je geen mailtje hebt ontvangen, betekent dit dat jouw gegevens niet zijn gevonden op Genesis Market. Dit is goed nieuws, maar het betekent niet dat je helemaal veilig bent. Er kunnen nog andere websites zijn waar jouw gegevens worden verhandeld.

Je kan dit controleren door jouw e-mailadres ook in te vullen bij de website HaveIBeenPwned. Deze website heeft een nog grotere dataset van gelekte wachtwoorden, e-mailadressen en andere informatie. Vul hier je e-mailadres in en klik op ‘pwned?’

Daarom is het belangrijk om gebruik te maken van unieke wachtwoorden en een wachtwoordmanager te gebruiken. We raden niet aan om je wachtwoorden periodiek aan te passen, in veel gevallen zorgt dit voor een onveiliger wachtwoord, meer hierover lees je in onze blog over veilig wachtwoord gebruik.

Als je wel een mailtje hebt ontvangen, betekent dit dat jouw gegevens wel zijn gevonden op Genesis Market. Dit is slecht nieuws, want het betekent dat criminelen mogelijk toegang hebben tot jouw online accounts. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Wat kun je doen als je bent gehackt?

Als je bent gehackt, moet je de volgende stappen volgen om de schade te beperken en te voorkomen dat het weer gebeurt:

 • Verander al je wachtwoorden die gelijk zijn of lijken op het gehackte wachtwoord. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden die niet makkelijk te raden zijn. Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden op te slaan en makkelijk te genereren.
 • Schakel tweestapsverificatie in voor al je belangrijke online accounts. Dit is een extra beveiligingslaag die ervoor zorgt dat je naast je wachtwoord ook een code moet invoeren die naar je telefoon of e-mail wordt gestuurd.
 • Controleer je bankrekening en creditcard op verdachte transacties. Als je iets ziet wat niet klopt, neem dan contact op met je bank of creditcardmaatschappij en meld het als fraude.
 • Meld fraude bij de Fraudehelpdesk, deze organisaties geeft advies bij specifieke fraude zaken en kan in veel gevallen ook hulp bieden bij het minimaliseren van de impact.
 • Doe aangifte bij de politie als je slachtoffer bent geworden van cybercrime. De politie kan onderzoek doen naar de daders en proberen om jouw gegevens terug te krijgen.

Hoe kun je voorkomen dat je wordt gehackt?

Naast het controleren van je gegevens op Check Je Hack, kun je ook andere maatregelen nemen om je online veiligheid te vergroten. Hier zijn enkele tips:

 • Wees voorzichtig met het klikken op links of bijlagen in e-mails of berichten van onbekende afzenders. Dit kunnen phishing-pogingen zijn om je gegevens te stelen of malware te installeren op je apparaat.
 • Houd je software up-to-date op al je apparaten. Dit zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen de nieuwste beveiligingslekken en kwetsbaarheden.
 • Gebruik een antivirusprogramma op je computer en zorg voor een gescheiden netwerk . Dit helpt om virussen, spyware en andere schadelijke software te detecteren en tegen te houden.
 • Gebruik een VPN (Virtual Private Network) als je verbinding maakt met een openbaar of onbeveiligd wifi-netwerk. Dit versleutelt je internetverkeer en verbergt je online activiteiten voor anderen.
 • Wees bewust van wat je deelt op social media en andere online platforms. Geef niet te veel persoonlijke informatie weg, zoals je volledige naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, etc. Dit kan door criminelen worden gebruikt om je identiteit te stelen of je te chanteren.

Conclusie

Online gegevens zijn waardevol voor criminelen, die ze kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot je online accounts, geld te stelen of andere misdaden te plegen. Daarom is het belangrijk om regelmatig te controleren of jouw gegevens zijn gehackt en om je online veiligheid te verbeteren. Met Check Je Hack kun je eenvoudig zien of jouw gegevens zijn verhandeld op Genesis Market, de criminele website die onlangs door de politie is opgerold. Als dat zo is, moet je zo snel mogelijk actie ondernemen om de schade te beperken en te voorkomen dat het weer gebeurt. Als dat niet zo is, moet je alsnog voorzichtig zijn met je online gegevens en de tips volgen die we in deze blogpost hebben gegeven.

We hopen dat deze blogpost je heeft geholpen om meer te weten te komen over Check Je Hack en hoe je jezelf kunt beschermen tegen hackers. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten via ons contactformulier of via whatsapp.

JouwertWielinga•FE396A2964•Brandinginbeeld

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.