Kwetsbaarheid nieuws Actief misbruikte kwetsbaarheid in WinRAR

Gebruik je wel eens het programma WinRAR? Waarschijnlijk wel! Stel je voor dat je een map met veel foto’s of video’s krijgt, deze worden vaak samengevoegd in een bestand met de extensie .rar. Dit soort bestanden helpen om de map kleiner te maken, zodat je het gemakkelijker kunt delen.

Wat is er aan de hand?

Er zijn problemen ontdekt in het programma WinRAR waardoor een cybercrimineel bijvoorbeeld schadelijke code kan uitvoeren op jouw computer. Dit betekent dat een cybercrimineel bijvoorbeeld gevaarlijke software op je computer kan zetten, zoals gijzelingssoftware (ransomware), of toegang kan krijgen tot jouw opgeslagen wachtwoorden en documenten. Dit kan gebeuren als je per ongeluk een schadelijke website bezoekt of een kwaadaardig bestand opent. Het is dus een ernstig probleem dat je snel moet oplossen.

Op dit moment wordt een van deze kwetsbaarheden al actief misbruikt, bijvoorbeeld op aandelenhandelaren sinds april dit jaar.

Wat kun je doen om jezelf te beschermen?

Gelukkig heeft het team achter WinRAR snel gereageerd door een nieuwe versie uit te brengen waarin dit probleem is verholpen. Maar deze update wordt niet automatisch geïnstalleerd, daarom is het belangrijk om te controleren of je de nieuwste versie hebt, waarin dit probleem is opgelost.

Dit is hoe je kunt controleren welke versie van WinRAR je hebt:

  1. Open WinRAR.
  2. Klik bovenaan op het tabblad “Help”.
  3. Klik vervolgens op “About WinRAR”.
  4. Hier zie je welke versie van WinRAR op jouw computer staat. Als het versienummer lager is dan 6.23, installeer dan de nieuwste versie vanaf de officiële WinRAR-website.

Hoe reageer je proactief op deze kwetsbaarheden?

Wil je in de toekomst je bedrijf sneller, beter en automatisch beschermen tegen dit soort kwetsbaarheden? Overweeg dan om een programma te installeren dat automatisch updates voor je installeert. Zo ben je altijd bij met de laatste verbeteringen en beveiligingsupdates. Neem contact op met een van onze experts om te bespreken welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf, zodat je proactief bij blijft met updates.

JouwertWielinga•FE396A2964•Brandinginbeeld

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.