Wat de gevaren zijn van apparaten van Temu voor je bedrijf

Recentelijk heeft het e-commerce platform Temu veel aandacht gekregen in de media. Het bedrijf heeft zich gepositioneerd als een alternatief voor vergelijkbare webshops zoals AliExpress, en beide richten zich voornamelijk op de verkoop van Chinese producten aan de Europese markt. Deze producten zijn vaak zeer voordelig geprijsd, wat ze bijzonder populair maakt onder jongeren.

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven en hun medewerkers maken gebruik van Temu om producten aan te schaffen. Op het eerste gezicht lijkt dit onschuldig, maar er schuilen potentiële gevaren in de aankoop van producten via platforms zoals Temu en AliExpress. In dit artikel zullen we deze mogelijke risico’s nader onderzoeken en bespreken.

Een van de voornaamste zorgen is de cyberveiligheid. Temu, net als AliExpress en Alibaba, hebben kritiek gekregen vanwege twijfelachtige handelspraktijken en er zijn zorgen geuit over de aanwezigheid van spyware in hun apps.

Een goed voorbeeld van producten die spyware/malware bevatten zijn de talloze Android TV oplossingen die aangeboden worden waar vooraf geïnstalleerde achterdeurtjes in zitten. Deze achterdeuren maken regelmatig contact met chinese servers. Er wordt tegelijk geprobeerd om de malware CopyCat te injecteren die je apparaat volledig over kan nemen. Dit soort apparatuur wil je dus niet in je huis of bedrijf hebben. In de volgende video wordt meer uitleg gegeven over de gevaren van deze apparaten op een simpele en visuele manier.

Naast Android TV-apparaten bestaan er vele andere slimme apparaten die mogelijk veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan slimme lampen, thermostaten, sensoren enzovoort. Deze apparaten zijn vaak voorzien van standaardinstellingen die niet veilig zijn, zoals standaard wachtwoordenonnodig open poorten, en ondersteuning voor kwetsbare services. Bovendien ontvangen ze vaak geen regelmatige updates, wat het verhelpen van beveiligingskwetsbaarheden bemoeilijkt.

Het is daarom van cruciaal belang om voorzichtig te zijn met dergelijke apparatuur. Een aanbevolen maatregel is om deze apparaten te scheiden van je hoofdnetwerk, bijvoorbeeld door het opzetten van een gastnetwerk. Dit kan helpen om je persoonlijke gegevens en andere verbonden apparaten te beschermen tegen potentiële bedreigingen die via onveilige slimme apparaten binnen kunnen komen.

Voor meer informatie over hoe je slimme apparatuur veiliger kunt gebruiken en de risico’s die hieraan verbonden zijn, kun je ons artikel raadplegen: Slimme apparaten in huis. Is dat wel zo slim?

Hierin worden praktische tips en adviezen gegeven over het beveiligen van je slimme apparaten en het waarborgen van je digitale veiligheid. Het artikel behandelt onderwerpen zoals het belang van regelmatige software-updates, het gebruik van sterke wachtwoorden, en het beveiligen van je wifi-netwerk.

JouwertWielinga•FE396A2975•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaarder maken van je apparatuur?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij kleinere bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om je apparatuur cyberweerbaarder te maken!