IOT Slimme apparaten op kantoor, is dat wel zo slim?
Slimme apparaten zijn (vaak kleine) apparaten die met elkaar of met het internet verbonden zijn. Ze hebben allerlei functies, zoals het regelen van de temperatuur, het beveiligen van je huis of het verlichten van je kamer. Dit noemen we ook wel Internet of Things (IoT), oftewel Internet der Dingen. Met IoT kun je je leven makkelijker, comfortabeler en leuker maken. Maar wat zijn de voordelen en risico’s van slimme apparaten en IOT? En hoe kun je ze veilig gebruiken?
Voorbeelden van slimme apparaten zijn:
- Een smart-tv die je kunt bedienen met je stem of je smartphone.
- Een slimme thermostaat die de temperatuur in je huis aanpast aan je voorkeuren en aanwezigheid.
- Een slimme lamp of stopcontact die je kan in en uitschakelen met een app of via je stem
- Een slimme deurbel die je laat zien wie er voor de deur staat en die je op afstand kunt openen.
- Een printer die via wifi of je mobiel kan printen
- Een omvormer aangesloten op het internet
Waarom zijn slimme apparaten vaak niet veilig?
Een veelvoorkomende oorzaak is dat slimme apparaten gebruikmaken van standaardwachtwoorden of geen wachtwoorden hebben. Dit maakt het eenvoudig voor hackers om in te breken op je apparaat en je gegevens te stelen of je apparaat te misbruiken. Daarom is het belangrijk om altijd een sterk en uniek wachtwoord in te stellen voor elk apparaat dat je met het internet verbindt.
Een andere oorzaak is dat slimme apparaten niet regelmatig updates krijgen om veiligheidslekken te dichten. Updates zijn nodig om je apparaat te beschermen tegen nieuwe bedreigingen en fouten te herstellen. Als je geen updates installeert, loop je het risico dat je apparaat kwetsbaar wordt voor cyberaanvallen. Daarom is het belangrijk om altijd de updates te installeren zodra ze beschikbaar zijn.
De derde oorzaak is dat slimme apparaten niet getest zijn op kwetsbaarheden of fouten. Sommige fabrikanten van slimme apparaten besteden niet genoeg aandacht aan de beveiliging van hun producten. Ze brengen hun apparaten op de markt zonder ze goed te testen op mogelijke risico’s of problemen. Daardoor kunnen er onbedoelde zwakke plekken of fouten in de apparaten zitten die hackers uitbuiten. Daarom is het belangrijk om altijd te kiezen voor betrouwbare merken en leveranciers van slimme apparaten.
Samengevat zijn slimme apparaten vaak niet veilig omdat ze:
- Gebruikmaken van standaardwachtwoorden of geen wachtwoorden hebben.
- Niet of onregelmatig updates krijgen om veiligheidslekken te dichten.
- Slecht of niet getest zijn op kwetsbaarheden of fouten.
Hoe kun je slimme apparaten veilig gebruiken?
Om deze risico’s te verminderen, kun je een aantal maatregelen nemen, zoals:
- Een sterk en uniek wachtwoord instellen voor elk apparaat. Veel slimme apparaten komen met een standaard wachtwoord die makkelijk te kraken is.
- Updates in de gaten houden en installeren zodra ze beschikbaar zijn. Bekijk bijvoorbeeld elke maand in de app of er updates beschikbaar zijn, of stel automatische updates in voor deze apparaten waar dit mogelijk is.
- Kiezen voor betrouwbare merken en leveranciers van slimme apparaten die ook actief zoeken naar lekken, denken om de veiligheid en regelmatig updates aanbieden.
- Slimme apparaten en andere onveilige apparatuur scheiden van je hoofdnetwerk, zodat bij een mogelijke aanval of lek je belangrijke apparatuur niet in gevaar is. Dit kan bijvoorbeeld met een gastnetwerk die niet mag communiceren met het hoofdnetwerk en/of met VLAN’s, meer hierover lees je in dit artikel.
Waarom je slimme apparaten moet beveiligen
Slimme apparaten kunnen je leven makkelijker, comfortabeler en leuker maken. Maar ze kunnen ook een gevaar vormen voor je privacy en veiligheid als je ze niet goed beveiligt. Want als hackers toegang krijgen tot je slimme apparaten, stelen ze je gegevens, nemen ze je apparaten over of besmetten ze je netwerk. Daarom is het belangrijk om slimme apparaten te beveiligen.
Vergelijk het met een kasteel met hoge muren en een slotgracht. Je denkt misschien dat je goed beschermd bent tegen indringers. Maar als je een niet zo geheime achteringang hebt, waar je geen wachtwoord of slot op hebt gezet, dan kan de vijand nog steeds binnenkomen. En als de vijand eenmaal binnen is, kan hij je kasteel plunderen, in brand steken of gebruiken om andere kastelen aan te vallen.
Zo is het ook met slimme apparaten. Als je geen sterk en uniek wachtwoord instelt, geen updates installeert, geen betrouwbare merken kiest of deze apparatuur niet scheidt van je hoofdnetwerk, dan maak je het hackers eenvoudig om binnen te dringen in je apparaten. En als hackers eenmaal binnen zijn, kunnen ze je apparaten plunderen, uitschakelen of gebruiken om andere apparaten aan te vallen.
Daarom is het belangrijk om slimme apparaten te beveiligen. Zo kun je voorkomen dat hackers misbruik maken van je apparaten en kun je veilig genieten van de voordelen van IoT.
Hulp nodig bij het cyberweerbaarder maken van je apparatuur?
Cybercrime komt steeds vaker voor bij kleinere bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om je apparatuur cyberweerbaarder te maken!