USB-aanvallen Een groeiend gevaar voor mkb-bedrijven

USB-sticks zijn een handige manier om bestanden te delen, maar ze kunnen ook een gevaar voor je bedrijf zijn. Hackers kunnen USB-sticks gebruiken om malware te verspreiden, waardoor ze toegang kunnen krijgen tot je gevoelige bedrijfsgegevens of ze kunnen deze gegevens zelfs gijzelen. Dit doen ze door bijvoorbeeld USB-sticks achter te laten op parkeerplaatsen, in de trein of op je bureau.
 
In het afgelopen jaar is er een sterke toename van aanvallen met USB-malware. Het securitybedrijf Mandiant ziet een verdrievoudiging van aanvallen in de eerste helft van dit jaar. In dit geval gaat het om verschillende sectoren, publiek en privaat over de hele wereld.
 
Maar er zijn ook al praktijk gevallen waar kleine nederlandse bedrijven slachtoffer worden van USB-malware, zoals een architectenbureau uit Utrecht. De aanval vanaf deze USB kost uiteindelijke een volle werkweek om te herstellen.
 
De meeste aanvallen met USB-malware worden uitgevoerd door USB-sticks die zijn besmet met een virus. Wanneer een gebruiker de USB-stick inplugt in zijn computer, wordt het virus uitgevoerd en heeft de hacker toegang tot de computer. De hacker kan dan bestanden stelen, wachtwoorden raden of andere schade toebrengen aan de computer.
 

Advies

Om je bedrijf te beschermen tegen USB-aanvallen, kun je de volgende maatregelen altijd nemen:

  • Gebruik geen USB-sticks van onbekende bron. Dit is de belangrijkste maatregel die je kunt nemen om je bedrijf te beschermen tegen USB-aanvallen. Als je een USB-stick van een onbekende bron krijgt, plug deze dan niet in je computer.
  • Plug geen USB-sticks in je computer als je niet zeker weet of ze veilig zijn. Zelfs als je een USB-stick van een bekende bron krijgt, is het belangrijk om te controleren of deze veilig is. Kon er iemand mee knoeien in de tussentijd?
  • Schakel “auto-run” uit. Auto-run is een functie waarmee je computer automatisch bestanden uitvoert wanneer je een USB-stick inplugt. Deze functie kan worden gebruikt door hackers om malware op je computer te installeren. Schakel auto-run uit om jezelf te beschermen tegen deze aanvallen. Je USB-sticks werken nog steeds nadat dit is uitgeschakeld, maar voorkomen dat deze iets doen zonder dat jij dit zelf initieert.
  • Houd je antivirusprogramma up-to-date. Een antivirusprogramma kan je helpen beschermen tegen malware. Houd je antivirusprogramma up-to-date om ervoor te zorgen dat je beschermd bent tegen de nieuwste bedreigingen.
  • Maak regelmatig back-ups van je gegevens. Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch slachtoffer worden van een USB-aanval, dan is het belangrijk om regelmatig back-ups van je gegevens te maken. Zo kun je je gegevens herstellen als ze worden gestolen of beschadigd.

Door deze tips te volgen, kun je je bedrijf helpen beschermen tegen USB-aanvallen en andere cyberaanvallen.

Uitleg van apparatuur 3

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.