Thuiswerken Hoe veilig is het om je privécomputer te gebruiken voor je werk?

Veel mensen werken tegenwoordig (gedeeltelijk) thuis sinds de coronapandemie. Dat betekent dat ze vaak hun eigen computer gebruiken om toegang te krijgen tot hun werkbestanden, e-mails, videovergaderingen en andere online diensten. Maar hoe veilig is dat eigenlijk? Wat zijn de risico’s van het gebruik van je privécomputer voor je werk? En hoe kun je die risico’s verminderen?

De risico’s van het gebruik van je privécomputer voor je werk

Het gebruik van je privécomputer voor je werk brengt een aantal cybersecurity gevaren met zich mee. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Je privécomputer kan besmet zijn met malware, zoals virussen, spyware of keyloggers. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je minder vertrouwde websites bezoekt na je werk. Of als je kinderen bijvoorbeeld online spelletjes spelen of downloaden. Deze malware kan je persoonlijke gegevens stelen, je computer versleutelen of beschadigen, of je toetsaanslagen opnemen. Als je vervolgens inlogt op je werkaccount, kan de malware ook toegang krijgen tot je werkgegevens, zoals wachtwoorden, klantinformatie, financiële gegevens of bedrijfsgeheimen.
  • Je privécomputer kan niet goed beveiligd zijn. Misschien heb je geen antivirussoftware geïnstalleerd of bijgewerkt, of heb je geen of verkeerd ingestelde firewall. Dit maakt het makkelijker voor hackers om in te breken op je computer en je gegevens te onderscheppen of te wijzigen. Ook kan het zijn dat je geen sterke wachtwoorden gebruikt of dat je dezelfde wachtwoorden gebruikt voor verschillende accounts. Dit vergroot de kans dat iemand je wachtwoord raadt of achterhaalt.
  • Je privécomputer kan verloren gaan, gestolen worden of in verkeerde handen vallen. Als je bijvoorbeeld je laptop meeneemt naar een openbare plek, zoals een koffiebar, een bibliotheek of op vakantie, dan kan iemand hem meenemen als je even niet oplet. Of als je je computer thuis laat liggen, kan iemand die bij je inbreekt hem meenemen of erop inloggen. Als je geen wachtwoord hebt ingesteld op je computer of als je geen encryptie hebt toegepast op je harde schijf, kan de dief of de indringer gemakkelijk toegang krijgen tot al je gegevens, zowel persoonlijk als zakelijk.

Hoe kun je veiliger werken op een privécomputer?

Het gebruik van je privécomputer voor je werk is dus niet zonder risico’s. We raden dan ook altijd aan om dit zoveel mogelijk gescheiden te houden. Gelukkig kun je een aantal maatregelen nemen om de risico’s te verkleinen en veiliger te werken op een privécomputer. Hier zijn enkele adviezen:

  • Installeer en update regelmatig een betrouwbare antivirussoftware op je computer. Scan ook regelmatig op malware en verwijder eventuele verdachte bestanden of programma’s.
  • Schakel een firewall en een VPN in op je computer. Een firewall helpt om ongewenste verbindingen te blokkeren en een VPN helpt op openbare netwerken om je internetverkeer te versleutelen en te anonimiseren. Zo maak je het moeilijker voor hackers om in te breken op je computer of om mee te kijken met wat je doet online.
  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al je accounts. Een sterk wachtwoord bestaat uit minstens 12 tekens, met een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen. Een uniek wachtwoord betekent dat je niet hetzelfde wachtwoord gebruikt voor meerdere accounts. Zo voorkom je dat als een wachtwoord wordt gelekt of gekraakt, al je accounts in gevaar komen.
  • Stel een wachtwoord in op je computer en versleutel je harde schijf. Een wachtwoord op je computer zorgt ervoor dat niemand zomaar kan inloggen als jij er niet bent. Een versleutelde harde schijf zorgt ervoor dat niemand zomaar kan lezen wat er op staat als ze de schijf uit je computer halen. Zo bescherm je je gegevens tegen verlies, diefstal of inbraak.
  • Wees voorzichtig met wat je downloadt, opent of klikt. Sommige bestanden, e-mails of links kunnen malware bevatten of je naar phishing websites leiden. Phishing websites zijn nep websites die proberen om je persoonlijke of financiële gegevens te ontfutselen. Controleer altijd de bron, de spelling en de URL van wat je downloadt, opent of klikt. Als je twijfelt, doe het dan niet.

Conclusie

Het gebruik van je privécomputer voor je werk kan handig zijn, maar het brengt ook cybersecurity gevaren met zich mee. Je kunt echter een aantal stappen ondernemen om die gevaren te verminderen en veiliger te werken op een privécomputer. Door een goede antivirussoftware te installeren en bij te werken, een firewall en een VPN in te schakelen, sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken, een wachtwoord in te stellen op je computer en je harde schijf te versleutelen, en voorzichtig te zijn met wat je downloadt, opent of klikt, kun je jezelf en je werkgever beschermen tegen cyberaanvallen. Zo kun je thuiswerken met minder zorgen.

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!