Het scheiden van je kritieke apparatuur Netwerksegementatie

Wat is netwerksegmentatie?

Netwerksegmentatie is als het opdelen van je digitale omgeving in verschillende afgescheiden delen, zoals kamers in een huis. Elk segment of kamer heeft zijn eigen functie en beveiliging, en ze zijn van elkaar gescheiden om te voorkomen dat problemen zich verspreiden. Ze kunnen in sommige gevallen wel bij elkaar komen en dus communiceren, maar dit is vooraf vastgesteld. 

Waarom is netwerksegmentatie belangrijk?

Het niet hebben van netwerksegmentatie is als het ontbreken van deuren en muren in een huis. Eenmaal binnen, kan een indringer zich vrij bewegen en toegang krijgen tot alles. In een ongesegmenteerd netwerk kunnen cyberaanvallers, eenmaal binnen, gemakkelijker toegang krijgen tot waardevolle informatie en systemen.

De voordelen van netwerksegmentatie

  1. Verbeterde beveiliging: Door je netwerk in segmenten te verdelen, kun je gevoelige gegevens beter beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Als een segment wordt gecompromitteerd, blijft de rest van je netwerk intact.

  2. Betere prestaties: Het optimaliseren van netwerkverkeer kan de prestaties van je systemen verbeteren, omdat verkeer niet langer onnodig wordt verzonden naar alle delen van het netwerk.

  3. Eenvoudiger beheer: Het beheren van kleinere, afzonderlijke segmenten is vaak eenvoudiger en effectiever dan het beheren van een groot, ongedeeld netwerk.

Hoe implementeer je netwerksegmentatie?

Zorg ervoor dat je netwerk opgedeeld is in zones, scheid de gevoelige kantoorapparatuur van slimme apparaten en risicovolle apparatuur. Denk hierbij aan apparaten die slecht of niet meer ondersteund worden door de fabrikant, weinig beveiligingsmaatregelen ondersteunen of niet onderhouden worden. Doe dit niet alleen voor het vaste netwerk, maar doe dit ook voor het draadloze netwerk.

Het scheiden van je vaste netwerk kun je uitvoeren door gebruik te maken van VLAN’s. VLAN’s zijn virtuele netwerken op je bestaande netwerk. Zo kan je meestal met bestaande apparatuur een scheiding aanbrengen, in enkele gevallen is de bestaande apparatuur niet geschikt voor VLAN’s en zullen deze vervangen moeten worden.

Je kan met VLAN’s precies instellen hoe de communicatie verloopt op je netwerk. Je computer kan dan bijvoorbeeld wel een print naar de printer sturen, maar de printer kan geen of een beperkte verbinding maken met je computer. We raden aan om dit door een IT-professional uit te laten voeren omdat dit vrij complex is om in te regelen en voor verstoringen kan zorgen als dit niet zorgvuldig is toegepast. Deze persoon kan ook adviseren welke apparatuur het beste gescheiden kan worden.

Een draadloos netwerk scheiden kan je het beste doen met een gastnetwerk. Veel wifi apparatuur hebben deze functie standaard ingebouwd. Bij het maken van een gastnetwerk is het belangrijk dat je de instelling inschakelt dat er geen communicatie mag plaats vinden met het hoofdnetwerk. Zo voorkom je dat gasten toegang hebben tot je gevoelige kantoorapparatuur en de gegevens die hier opgeslagen zijn. Het instellen van een gastnetwerk kan je in veel gevallen zelf doen. 

Voorbeelden van netwerksegmentatie bij een kleiner bedrijf

SMB_segmentation.5e8cc697989fb
ZZP-netwerk
JouwertWielinga•FE0O5A5437•Brandinginbeeld

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken?

Wij zijn Asfelias begonnen om kleinere bedrijven te helpen bij het weerbaarder worden tegen cybercriminelen. Door de basis op orde te krijgen zorg je voor een veel weerbaarder bedrijf waar de kans en impact van een cyberaanval veel lager is. Maar zonder de juiste kennis en kunde kan dit lastig zijn, daarom zoeken wij uit waar jouw bedrijf kwetsbaar is en geven we praktisch en begrijpbaar advies. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken.