Fictief verhaal Cyberaanval op kledingwebshop
In het rustige Friese dorpje Runewâld, beheerde Erik al jaren een bloeiende online kledingwinkel. Zijn webshop, ‘Erik’s Style’, had een trouwe klantenkring opgebouwd die genoot van zijn zorgvuldig geselecteerde kleding en persoonlijke service. Maar achter de digitale schermen van deze ogenschijnlijk vredige onderneming, sloop ongemerkt een donkere dreiging.
Op een dag werd Erik geconfronteerd met een onverwachte reeks klachten. Zijn klanten begonnen te klagen over onverklaarbare creditcardafschrijvingen en dubbele transacties. Erik, een toegewijde ondernemer, stelde alles in het werk om het mysterie te ontrafelen. Maar wat hij niet besefte, was dat een meedogenloze hacker al maandenlang in zijn systemen had gewoed.
De hacker, met een schat aan technische vaardigheden en kwaadaardige bedoelingen, had maandenlang onopgemerkt toegang tot de webshop van Erik. Via een lek in de beveiliging was hij erin geslaagd om gevoelige financiële gegevens van klanten te stelen, waaronder creditcardinformatie en persoonlijke gegevens. De lek was nog niet door zijn website beheerder opgelost, ze lagen namelijk stevig achter met het uitvoeren van updates en hadden bij de bouw van de webshop geen extra beveiligingsmaatregelen genomen.
Terwijl Erik samen met de website beheerder worstelde om de problemen met de betalingen op te lossen, was de hacker al bezig met zijn volgende sinistere zet. Op een fatale nacht, toen Erik zich van geen kwaad bewust te ruste legde, drong de hacker de webshop nogmaals binnen en richtte een verwoesting aan die alles wat Erik had opgebouwd in gevaar bracht.
De hacker, vastbesloten om alle sporen uit te wissen, vernietigde niet alleen de live website van Erik’s Style, maar ook alle back-upkopieën van de webshopgegevens, deze werden namelijk opgeslagen naast de live website. Erik werd wakker om te ontdekken dat zijn website in een digitale chaos was veranderd. De website was onherstelbaar beschadigd en moest volledig opnieuw gebouwd worden wat meerdere weken duurde.
De financiële gevolgen waren verwoestend. Erik stond voor de lastige taak om zijn klanten te informeren over de datalek en de inbreuk op hun financiële gegevens. Boze klanten stapelden zich op, en velen eisten vergoeding voor de financiële schade die ze hadden geleden als gevolg van de datalek.
Erik, verslagen en met de rug tegen de muur, zocht wanhopig naar juridische stappen om de hacker te traceren en verantwoordelijkheid te laten nemen voor zijn daden. Hij moest ook een manier vinden om zijn online winkel nieuw leven in te blazen, zelfs als dat betekende dat hij helemaal opnieuw moest beginnen. Dit lukt hem uiteindelijk niet, de hacker was gevlogen.
Wat had Erik nou kunnen doen om dit te voorkomen?
-
Regelmatige back-ups en offline opslag:
Het belangrijkste was dat Erik (of zijn website beheerder) regelmatige back-ups van zijn website- en klantgegevens had moeten maken en deze opslaan op een offline locatie. Dit zou ervoor hebben gezorgd dat zelfs als de online back-ups werden verwijderd, er nog steeds een onaangetaste kopie beschikbaar was. -
Up-to-date software:
Het is van cruciaal belang dat alle software en systemen up-to-date zijn, denk hierbij aan de CMS zelf zoals Wordpress, Joomla en Drupal, maar ook de geïnstalleerde plug-ins en andere technische onderdelen van een website. Updates bevatten vaak oplossingen voor bekende beveiligingslekken. Erik zijn website beheerder had minimaal elke week updates moeten uitvoeren. -
Beveiligde wachtwoorden en tweefactorauthenticatie (2FA):
Erik had sterke, unieke wachtwoorden moeten gebruiken voor zijn beheerder account en 2FA moeten inschakelen waar mogelijk. Dit zou het voor de aanvaller moeilijker hebben gemaakt om toegang te krijgen tot zijn systemen. - Preventieve beveiligingsmaatregelen:
Erik zijn website beheerder had preventieve beveiligingsmaatregelen kunnen instellen die het misbruiken van veel beveiligingslekken in websites verminderen. Deze beveiligingsmaatregelen beperken of verbieden het gebruik van onveilige acties op een website wat de impact en kans op een aanval aanzienlijk verminderd. - Webapplicatie firewall
Erik had door zijn website beheerder een webapplicatie firewall kunnen laten installeren. Deze firewall luistert mee naar het verkeer wat naar en van een website wordt gestuurd en controleert op malafide acties en verdacht verkeer. Zulke firewalls kijken naar bekende malafide adressen en blokkeren deze vooraf. Ook kijken ze naar de inhoud van bepaalde verzoeken die naar een website worden verstuurd, als er een bekend beveiligingslek wordt geprobeerd te misbruiken dan kan dit geblokkeerd worden door deze firewall.
Hulp nodig bij het herstellen en/of beveiligen van je website?
Wij kunnen je helpen met het herstellen en/of beveiligen van je website. Loop je vast bij de adviezen en weet je niet wat je moet doen? Geen probleem! Wij ontzorgen je graag met begrijpelijke taal en passende oplossingen. Laat je gegevens achter dan nemen we zo spoedig mogelijk contact op. Of bereik ons direct via onze contactpagina.