Fictief verhaal Cyberaanval op agrarisch bedrijf

In het uitgestrekte Groningse landschap bevond zich een bescheiden agrarisch bedrijf, geleid door de hardwerkende boer, Harm. Met zijn drie toegewijde medewerkers zorgde Harm voor zijn 140 koeien. Hoewel het leven op de boerderij doorgaans rustig was, zou het snel veranderen door een cyberaanval die uit onverwachte hoek kwam.

De melkrobot in storing

Het begon allemaal met een koude winterochtend. Harm had net de ochtendrondes afgerond en was op weg naar zijn kantoor om de dagelijkse administratie bij te werken. Terwijl hij naar zijn computerscherm keek, merkte hij iets verontrustends op: zijn melkrobot heeft een probleem. De melkproductie was gestagneerd, en er waren vreemde foutmeldingen op het scherm verschenen. Het was duidelijk dat er iets grondig mis was.

Verbijsterd en bezorgd vroeg Harm aan zijn medewerkers of zij ook problemen hadden opgemerkt. Ze meldden dat de koelingsapparatuur voor de melk ook rare geluiden maakte en niet goed functioneerde. Het werd snel duidelijk dat de problemen niet op zichzelf stonden, en Harm besefte dat hij snel actie moest ondernemen.

Hij besloot de leverancier van de melkrobot te bellen om de technische problemen te melden. Maar al snel ontving hij een ontnuchterende reactie: er waren geen technische problemen bekend met het systeem, de foutmelding was ook niet bekend bij de leverancier, en er waren geen meldingen van storingen bij andere boerderijen. Harm begon te vermoeden dat er iets anders aan de hand was.

Het ontdekken van de aanval

Maar hoe kan dit gebeuren? Is er misschien iemand bij de melkrobot geweest? Harm pakt de app erbij om naar zijn beveiligingscamera’s te kijken, daar ontdekt hij het verontrustende: de camera’s die hij gebruikte om zijn vee en apparatuur in de gaten te houden, waren allemaal offline. Harm besefte dat dit geen toeval kon zijn. Iemand had toegang gekregen tot zijn systemen en had deze gemanipuleerd.

Het herstelproces en chantage

De agrariër en zijn team gingen in een uiterst lastige positie terechtgekomen. Terwijl ze probeerden de melkproductie weer op gang te krijgen met de leverancier en de schade te herstellen, begonnen de hackers aandacht te vragen voor hun zaak. Ze verspreidden aangepaste berichten en filmpjes waarin ze beweerden dat het bedrijf deed aan dierenmishandeling. Zo maakten ze gebruik van video bewerking om camera beelden te veranderen om het zo te laten lijken dat het personeel slecht omging met het vee.

De agrariër stond voor een grote uitdaging: de kosten voor het herstel waren enorm, de aansturing van de melkrobot moest volledig worden vervangen worden wat duizenden euro’s moest gaan kosten. Maar daar stopte het niet bij, de reparatie alleen zou meer dan een week gaan kosten omdat de apparatuur niet voorradig was. Er moest tevens een specialistisch bedrijf ingeschakeld worden om te onderzoeken hoe de hackers naar binnen waren gekomen, waar ze nog meer toegang tot hadden gekregen en hoe deze lekken gedicht moesten worden. Daarna moest een IT-bedrijf alle lekken gaan dichten, en de camera systemen gedeeltelijk vervangen en opnieuw instellen.

Dit verhaal toont de verwoestende impact van een cyberaanval die de bedrijfsvoering van een agrariër ontwrichtte. Het benadrukte de kwetsbaarheid van moderne agrarische bedrijven voor cyberdreigingen en de noodzaak om proactieve beveiligingsmaatregelen te nemen om zichzelf te beschermen tegen dergelijke aanvallen.

Wat had de agrariër kunnen doen?

Voor Harm hadden de volgende basismaatregelen kunnen helpen bij het verkleinen van de impact of zelfs voorkomen van dat deze aanval:

Regelmatig onderhoud

Voer zelf of laat regelmatig onderhoud uitvoeren aan alle apparaten en systemen op de boerderij. Zorg ervoor dat firmware en software-updates tijdig worden geïnstalleerd. Dit geldt met name voor computers, camera’s, melkrobots en andere landbouwapparatuur verbonden met het internet of lokale netwerk. Dit voorkomt dat cybercriminelen misbruik kunnen maken van bekende lekken in je apparaten en systemen.

Netwerkscheiding

Zorg voor een scheiding van netwerken en apparatuur. Dit betekent dat kritieke landbouwsystemen, zoals melkrobots, volledig gescheiden moeten zijn van andere netwerken, zoals het thuisnetwerk of kantoornetwerk. Scheid onveiligere apparatuur als camerasystemen en sensoren ook van je kantoornetwerk. Camerasystemen zijn notorisch slecht beveiligd en krijgen in veel gevallen weinig tot geen updates voor bestaande beveiligingslekken. 

Veilige wachtwoorden

Hackers komen in de meeste gevallen binnen door het misbruiken van je wachtwoord, deze verkrijgen ze bijvoorbeeld uit een datalek of ze raden deze. Als je een sleutel kwijt raakt van je tractor dan zorg je er ook voor dat dit slot wordt vervangen, doe dit ook voor je wachtwoorden, de sleutels tot je accounts.

Veilige wachtwoorden moeten hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens bevatten en minimaal 10 tekens lang zijn om een hacker te slim af te zijn. Een hulpmiddel die je helpt bij het bedenken en opslaan van deze wachtwoorden heet een wachtwoord manager, hier sla je veilig je wachtwoorden op. Meer weten lees dan onze blog over veilige wachtwoorden.

Uitleg van apparatuur 3

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.