De kroonjuwelen beschermen van jouw bedrijf: je e-mail

Wat zeg je nou? Is mijn e-mail een kroonjuweel van mijn bedrijf? Wellicht denk je eerder aan andere bedrijfsonderdelen als jouw waardevolle bezittingen, maar wanneer je het bekijkt vanuit een cybersecurity perspectief, is jouw e-mail een van de meest cruciale componenten binnen je bedrijf. Het maakt veel mogelijk, maar brengt tegelijkertijd ook diverse risico’s met zich mee.

Jouw e-mail fungeert als de toegangspoort tot het merendeel van jouw accounts, variërend van platforms als bol.com tot je boekhoudsoftware. Maar wat zijn de risico’s hiervan? In dit artikel leg ik graag uit wat er op het spel staat. Bovendien bied ik aan het einde enkele praktische tips om de beveiliging van je e-mail te verbeteren. Wil je meer advies of een op maat gemaakte aanpak? Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen via het contactformulier onderaan de pagina!

Wat cybercriminelen kunnen doen met jouw e-mailadres

Jouw e-mail vormt de spil van vrijwel elk account dat je beheert. Toegang tot jouw e-mail betekent vaak toegang tot al je andere accounts. “Maar ik gebruik verschillende wachtwoorden voor die andere accounts,” hoor ik je zeggen. Dat is zeker verstandig, maar het lost dit probleem niet altijd op. Cybercriminelen kunnen nog steeds toegang krijgen tot andere accounts, bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Wachtwoordreset: Als een cybercrimineel toegang heeft tot jouw e-mail, kunnen ze je e-mails lezen. Hierdoor kunnen ze een wachtwoordreset aanvragen voor andere accounts en zo het wachtwoord aanpassen. Ze kunnen zelfs de e-mails van deze aanbieder laten blokkeren, waardoor het herstelproces bemoeilijkt wordt. Soms wordt zelfs het originele e-mailadres gewijzigd, waardoor het nog lastiger wordt om weer toegang te krijgen tot je account.

2. Opgeslagen informatie: Jouw e-mail bevat een schat aan informatie over jou en je naasten. Deze gegevens, zoals antwoorden op beveiligingsvragen (zoals de naam van je eerste huisdier of de plaats waar je bent geboren), kunnen worden gebruikt om beveiligingsmechanismen te omzeilen. Een cybercrimineel kan deze informatie bijvoorbeeld gebruiken om klantenservicemedewerkers voor de gek te houden met details over je woonplaats of klantnummer.

Hoe je voorkomt dat hackers toegang krijgen tot jouw email

Een veilige e-mail is de sleutel tot het beschermen van jouw online-identiteit en gevoelige informatie. Hier zijn enkele essentiële stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot jouw e-mail:

1. Wachtwoord sterkte:

Een sterk wachtwoord vormt de eerste verdedigingslinie tegen hackers. Vermijd voor de hand liggende keuzes zoals “123456” of “password”. Kies in plaats daarvan voor een complex wachtwoord met een mix van letters, cijfers en speciale tekens. Een handige tip is om een wachtwoordmanager te gebruiken. Hiermee kun je sterke, unieke wachtwoorden genereren en opslaan zonder ze te hoeven onthouden.

2. Twee-factorauthenticatie (2FA) / Multi-factorauthenticatie (MFA):

Activeer 2FA of MFA voor extra beveiliging. Naast je wachtwoord vereist 2FA/MFA een tweede verificatiestap, zoals een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd of gegenereerd door een authenticator-app. Zelfs als een hacker je wachtwoord heeft, zal het moeilijker zijn om toegang te krijgen zonder de extra authenticatie.

3. Herstelopties via mobiel of e-mail:

Zorg ervoor dat je herstelopties up-to-date zijn en ingesteld op zowel mobiele nummers als alternatieve e-mailadressen. Als je ooit de toegang tot je account verliest, kunnen deze herstelopties je helpen weer in te loggen. Controleer regelmatig of de opgegeven informatie nog correct is en of je toegang hebt tot die nummers en mailadressen.

5. Bewustwording en training:

Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste beveiligingspraktijken en bewustwording. Blijf alert op phishing-e-mails en verdachte activiteiten. Het trainen van medewerkers en het creëren van een beveiligingsbewuste cultuur is van vitaal belang voor het voorkomen van inbreuken.

JouwertWielinga•FE0O5A5437•Brandinginbeeld

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken?

Wij zijn Asfelias begonnen om kleinere bedrijven te helpen bij het weerbaarder worden tegen cybercriminelen. Door de basis op orde te krijgen zorg je voor een veel weerbaarder bedrijf waar de kans en impact van een cyberaanval veel lager is. Maar zonder de juiste kennis en kunde kan dit lastig zijn, daarom zoeken wij uit waar jouw bedrijf kwetsbaar is en geven we praktisch en begrijpbaar advies. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken.