Makkelijker en veiliger accounts beveiligen met passkeys

Wachtwoorden, je gebruikt ze vaak en wat zijn ze vervelend! Als je ze veilig wilt gebruiken dan moeten ze lang zijn, complex en kan je ze beter niet hergebruiken. Maar er is een trend die de traditionele wachtwoorden mogelijk helemaal vervangen en jij kan er ook al mee aan de slag gaan! Passkeys zijn een veelbelovende oplossing die de traditionele wachtwoorden kunnen vervangen. In dit artikel duiken we dieper in op wat passkeys zijn, hoe ze werken en waarom ze veiliger en handiger zijn dan conventionele wachtwoorden.

Wat zijn passkeys?

Passkeys zijn unieke cryptografische sleutels die worden gebruikt voor authenticatie. Wat? Passkeys zijn digitale sleutels waar je alleen bij kan met iets wat je hebt, denk aan een vingerafdruk of gezichtsherkenning. Op die manier kan er wel gebruik gemaakt worden van lange, complexe en unieke wachtwoorden, maar wordt dit wel een stuk handiger om te gebruiken, wie wil dit nou niet!

Hoe werkt dit nou? Nou passkeys bestaan uit twee delen, een publieke en geheime sleutel. Deze elementen samen vormen je wachtwoord. De publieke sleutel is bekend bij de instantie waar je inlogt, zoals je bank, webshop of social media-account. De geheime sleutel bewaar jij zelf bijvoorbeeld op je telefoon. Stel dat een webshop een datalek heeft, je publieke sleutel wordt gestolen. Geen probleem, met alleen de publieke sleutel, kan de crimineel weinig doen. Je hebt namelijk beide sleutels nodig om in te kunnen loggen.

Om toegang te krijgen tot je eigen privésleutel volg je vaak hetzelfde proces als dat je doet om toegang te krijgen tot je eigen telefoon, bijvoorbeeld via een pincode of vingerafdruk. Kan dit ook gehackt worden? Ja, maar de kans is vele malen kleiner en zal vaak fysiek moeten gebeuren wat de kans nog meer verkleint.

Hoe kan je passkeys gebruiken?

Om passkeys te gebruiken, heb je een apparaat nodig dat ze kan genereren en opslaan, zoals een smartphone, tablet of laptop. Je moet ook een website of app vinden die passkeys accepteert als inlogmethode. Je kan op deze website bijvoorbeeld controleren welke bedrijven al passkeys ondersteunen. Als je een passkey wil aanmaken voor een website of app, moet je eerst je apparaat registreren bij die website of app. Dat doe je door een QR-code te scannen of een link te volgen. Vervolgens moet je je apparaat ontgrendelen met je vingerafdruk, gezichtsherkenning of pincode. Daarna wordt er een passkey aangemaakt die gekoppeld is aan je apparaat en de website of app. Je hoeft geen gebruikersnaam of wachtwoord meer te onthouden of in te vullen. De volgende keer dat je wil inloggen bij die website of app, hoef je alleen je apparaat te ontgrendelen en op een knop te drukken. Zo simpel is het! Zo kan je je wachtwoorden stapje voor stapje (eindelijk) vergeten!

Klaar om te beginnen? Controleer als eerste je belangrijkste accounts: Je wachtwoordmanager, boekhoudprogramma en vooral je e-mail, met toegang tot jouw email kan een cybercrimineel enorm veel schade aanrichten. Zo wordt je stapje voor stapje veiliger terwijl toegang krijgen makkelijker voor jezelf wordt.

JouwertWielinga•FE396A2964•Brandinginbeeld

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.