Cybercriminelen gaan niet op vakantie! Zo houd je ze ook in de zomervakantie buiten de deur

Ben jij al klaar voor de zomervakantie?

Veel mensen gaan binnenkort op vakantie, sommigen enkele dagen en andere weer een paar weken.

Maar hoe, waar, wanneer of hoelang je ook maar op vakantie gaat, een ding is zeker: cybercriminelen gaan niet op zomervakantie!

Als je op vakantie gaat, controleer je vast of je ramen dicht zijn, deuren goed op slot zitten en dat regelmatig iemand de post uit de brievenbus haalt.

Maar wat heb je gedaan voor je bedrijf? Heb je gedacht aan deze punten?

  • Hoe zit het met de IT’er? Is die wel bereikbaar de komende weken? 
  • Heb je een back-up plan voor als er iets misgaat met je systemen of netwerk?
  • Wordt je apparatuur wel geüpdatet als jij weg bent?

Speciaal voor de vakantie hebben we een paar tips om je risico op een cyberaanval te verminderen:

Schakel alle onnodige apparatuur uit:

Dit omvat computers, printers, servers en andere apparaten die niet nodig zijn tijdens de vakantie. Door deze apparaten uit te schakelen, verminder je het risico op cyberaanvallen omdat deze simpelweg niet bereikbaar zijn voor cybercriminelen. Als je weer terug komt van de vakantie raden we aan om gelijk even te controleren op updates zodat je weer veilig kan starten met werken. 

Moeten sommige apparaten wel online blijven, omdat andere mensen er gebruik van maken bijvoorbeeld? Zorg er dan voor dat deze apparaten wel up-to-date blijven in de vakantie periode. Dit kan bijvoorbeeld met automatische periodieke updates.

Zorg voor een back-up plan:

Controleer of je IT-partner ook beschikbaar is in de vakantie en zorg ervoor dat ze weten hoe ze toegang moeten krijgen tot je pand en hoe ze bij de juiste informatie kunnen komen in het geval van een cyberaanval.

Monitor je online accounts:

Controleer ook regelmatig de beveiliging van je online accounts en platforms die je deelt met je, collega’s, partners en leveranciers, en wijzig je wachtwoorden indien nodig. Controleer dus ook je e-mail periodiek op meldingen van account inbraak pogingen of andere beveiligingsmeldingen en acteer hier zelf op of laat de IT-partner dit doen.

Controleer je back-up:

Controleer je back-up op de juiste werking voordat je weg gaat. Maak een aparte back-up na de laatste werkdag en sla deze ergens anders op, in het geval van een aanval is deze back-up gescheiden. Sommige back-ups overschrijven zichzelf of bewaren veranderingen maar enkele weken en kunnen dus niks opleveren wanneer je getroffen bent en hier pas na enkele weken achterkomt.

Bewaar je zakelijke apparatuur op veilige plek:

Laat je zakelijke apparatuur op kantoor of thuis op een veilige plek en het liefst in een kluis. Laat deze apparatuur absoluut niet in de auto liggen of op je bureau waar iedereen kan zien dat je apparaat hier ligt. Cybercriminelen blijven criminelen en wanneer fysiek aanvallen van een gebouw of auto makkelijker is dan is dit ook een optie. Zo voorkom je tevens ook dat je bedrijfsgegevens in handen vallen van een inbreker.

Vergrendel je apparaten:

Als jij of je personeel op afstand werkt tijdens de zomer vakantie, moet je extra voorzichtig zijn met je apparaten, zoals laptops, tablets, of smartphones. Gebruik daarom altijd een wachtwoord of een biometrische authenticatie om je apparaten te vergrendelen. Zo zorg je er voor dat anderen niet zomaar bij je bedrijfsgegevens kunnen.

Versleutel je apparaten:

Het is een goed idee om je apparaten te versleutelen om je gegevens te beschermen tegen onbevoegde toegang. Dit is voornamelijk handig als je apparatuur bijvoorbeeld gestolen wordt. In dit geval moeten criminelen veel moeite doen om iets te kunnen met je gegevens. Je kunt bijvoorbeeld BitLocker gebruiken om je Windows-apparaat te versleutelen of FileVault om je Mac te versleutelen.

Vermijd openbare netwerken:

Vermijd het gebruik van openbare wifi-netwerken of laadstations, omdat deze onveilig kunnen zijn en mogelijk je gegevens kunnen onderscheppen. Gebruik in plaats daarvan een VPN (Virtual Private Network) om een veilige verbinding te maken met je bedrijfsnetwerk of het internet.

Man legt hand op hoofd, laptop op tafel met slechte cijfers in aandelen.

Meer tips, advies of een scan nodig?

Denk je nu: Ik kan nog wel wat beveiligingstips gebruiken? Of maak je je nog steeds zorgen? Geen probleem, wij zijn de hele zomervakantie bereikbaar voor advies, vragen en kunnen zelfs een scan uitvoeren.

Liever na de vakantie? Geen probleem, stuur ons even een berichtje, dan nemen wij contact op na de zomervakantie om een vrijblijvend adviesgesprek in te plannen.