Printer Hoe je veilig omgaat met het recyclen, weggeven of verkopen van een printer

Heb je een oude printer die je niet meer gebruikt? Misschien wil je hem weggeven, verkopen of recyclen. Maar wist je dat je printer gevoelige gegevens kan bevatten die je niet zomaar wilt delen met anderen? Denk bijvoorbeeld aan je wifi-wachtwoord, je e-mailadres, je documenten of je foto’s. Als je je oude printer niet goed wist, loop je het risico dat deze gegevens in verkeerde handen vallen.

In deze blogpost leggen we uit hoe je je oude printer veilig kunt opruimen en wat je moet doen om je gegevens te beschermen. We geven ook een voorbeeld van een recente waarschuwing van Canon over het achterblijven van wifi-wachtwoorden bij het wegdoen van printers.

Waarom is het belangrijk om je oude printer te wissen?

Een printer is eigenlijk een kleine computer die informatie opslaat in een intern geheugen of een harde schijf. Deze informatie kan bestaan uit:

  • Je wifi-wachtwoord, waarmee je verbinding maakt met je draadloze netwerk.
  • Je e-mailadres, waarmee je documenten of foto’s naar je printer kunt sturen.
  • Je documenten of foto’s, die tijdelijk worden opgeslagen op de printer voordat ze worden afgedrukt.
  • Je printgeschiedenis, die bijhoudt welke bestanden je hebt afgedrukt en wanneer.

Deze informatie kan persoonlijk of vertrouwelijk zijn en kan misbruikt worden door hackers of criminelen. Ze kunnen bijvoorbeeld:

  • Je wifi-wachtwoord gebruiken om toegang te krijgen tot je netwerk en andere apparaten, zoals je computer, smartphone of tablet.
  • Je e-mailadres gebruiken om spam, phishing of malware te versturen naar jou of je contacten.
  • Je documenten of foto’s gebruiken om je identiteit te stelen, je te chanteren of andere misdaden te plegen.
  • Je printgeschiedenis gebruiken om meer over jou te weten te komen, zoals je interesses, gewoontes of relaties.

Om deze risico’s te voorkomen, is het belangrijk om je oude printer goed te wissen voordat je hem wegdoet. Dit betekent dat je alle informatie die op de printer is opgeslagen permanent verwijdert, zodat niemand deze kan herstellen.

Een voorbeeld van het belang van het wissen van je oude printer is de recente waarschuwing van Canon. Het bedrijf heeft klanten geïnformeerd dat bij sommige printers het wifi-wachtwoord blijft bestaan in het geheugen na terugzetten van de standaardinstellingen. Dit betekent dat iedereen die de printer in handen krijgt, het wifi-wachtwoord kan proberen te achterhalen. Canon adviseert klanten om twee keer een reset uit te voeren zodat alle gegevens verwijderd zijn van het geheugen van de printer. Deze fout zit in ruim 140 modellen/series van het bedrijf Canon.

Hoe wis je je oude printer?

Het wissen van je oude printer hangt af van het type en het merk van de printer. Sommige printers hebben een ingebouwde functie om alle gegevens te wissen, terwijl andere printers dit niet hebben of moeilijk te vinden zijn. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen om je oude printer te wissen:

  • Raadpleeg de handleiding van de printer of de website van de fabrikant (HP, Canon, Epson, Brother) om te zien hoe je de fabrieksinstellingen kunt herstellen. Dit is meestal de makkelijkste manier om alle gegevens op de printer te wissen. In het geval van een Canon-printer raden we aan om dit minimaal twee keer uit te voeren.
  • Zoek in de printer handleiding naar het interne geheugen of een harde schijf. Als de printer deze heeft, zoek dan op hoe deze leeggehaald kunnen worden. Als je printer niet opnieuw gebruikt gaat worden door een ander dan is het aan te raden om deze beide componenten fysiek te verwijderen en te vernietigen.

Als je niet zeker weet hoe je deze stappen moet uitvoeren of als je geen toegang hebt tot de interne onderdelen van de printer, kun je het beste een professional inschakelen die je kan helpen. Je kunt bijvoorbeeld contact opnemen met je IT-beheerder of met Asfelias voor advies of ondersteuning. Wij brengen je graag in contact met een vertrouwde partij die je kan helpen bij het veilig verwerken van je oude printer.

Conclusie

Je oude printer kan gevoelige gegevens bevatten die je niet wilt delen met anderen. Daarom is het belangrijk om je oude printer goed te wissen voordat je hem wegdoet.  Je kunt je oude printer dan veilig weggeven, verkopen of recyclen, afhankelijk van je voorkeur. 

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!