Hoe bereid je je voor op een cyberaanval?
Stel je voor dat je slachtoffer wordt van een cyberaanval. Wat moet je dan doen om goed voorbereid te zijn en welke stappen moet je ondernemen om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen? In dit artikel bespreken we de basisvoorbereidingen die je kunt treffen om het herstel na een cyberaanval te verbeteren, zodat je zo min mogelijk schade ondervindt. Gewoonlijk praten we over preventieve maatregelen, maar zelfs deze kunnen niet garanderen dat je geen cyberaanval zult meemaken. Daarom gaan we in dit artikel ervan uit dat een cyberaanval zal plaatsvinden en bekijken we enkele effectieve maatregelen die je kunt nemen om hiervan te herstellen.
Ken je bedrijfsmiddelen
Een grondige kennis van je digitale omgeving is essentieel voor een effectieve reactie op een cyberaanval. Houd een gedetailleerde inventaris bij van al je hardware, software en cloud diensten. Identificeer de meest kritieke systemen, processen en gegevens binnen je organisatie en markeer ze als je “kroonjuwelen”. Dit stelt je in staat om je inspanningen en middelen te concentreren op het beschermen en herstellen van de meest waardevolle activa voor, tijdens en na een aanval.
Back-up, back-up, back-up
Het is van vitaal belang om regelmatig backups te maken van al je belangrijke gegevens en systemen. Dit betekent niet alleen het maken van kopieën van je bestanden, maar ook het regelmatig repliceren van je volledige systeem, inclusief configuraties en instellingen indien die niet standaard zijn. Zorg ervoor dat je back-ups op meerdere locaties worden opgeslagen, zowel op locatie als extern of in de cloud.
Houd er rekening mee dat herstel vanuit de cloud een stuk trager kan zijn dan een lokale kopie. Dit kan het herstelproces stevig in de weg zitten als je eigen downloadsnelheid of die van je cloudprovider je beperkt.
Zorg er ook voor dat minimaal 1 back-up “offline” is, dit houdt in dat er geen directe connectie is met andere systemen wanneer deze niet een back-up actie uitvoert. Dit is belangrijk omdat veel cybercriminelen je back-up ook als doelwit hebben, zonder je back-up is herstel onmogelijk. Heb je dit niet? Zorg dan ervoor dat bij een cyberaanval zo snel mogelijk de back-ups losgekoppeld worden van het netwerk en het internet, zo kan je mogelijk voorkomen dat een cybercrimineel je back-up ook besmet.
Dit minimaliseert het risico op gegevensverlies bij een aanval en stelt je in staat om snel te herstellen zonder grote onderbrekingen in je bedrijfsactiviteiten. Meer informatie over veilige backups vind je in ons eerdere artikel over veilige back-ups voor het zzp en mkb.
Vorm een respons team
Een goed georganiseerd respons team is van onschatbare waarde bij het omgaan met een cyberaanval. Stel een team samen die adequaat kan reageren op een aanval. Dit team moet weten wanneer er actie ondernomen moet worden, hoe en waar ze de IT-partij kunnen bereiken. Dit kan je bijvoorbeeld kort beschrijven in een bellijst. Oefen deze acties ook zodat eventuele fouten of ontbrekende informatie aan het licht komt voordat er een echte cyberaanval plaats vindt.
Zorg ervoor dat dit team een duidelijke lijst heeft met contactpersonen om te bellen in geval van nood, inclusief contactgegevens voor noodsituaties buiten kantooruren. Ontwikkel eventueel een gedetailleerd responsplan dat de taken en verantwoordelijkheden van elk teamlid beschrijft, evenals de stappen die moeten worden genomen tijdens een aanval. Dit kan een tijdrovend proces zijn die gelukkig met basis documenten snel op een hoog niveau geschreven kan worden, wij helpen je daar graag bij.
Wees alert en reageer snel
Bewustwording en proactieve reactie zijn cruciaal bij het omgaan met een cyberaanval. Investeer in training en educatie voor al je medewerkers om hen bewust te maken van potentiële dreigingen, zoals phishing-aanvallen. Moedig een cultuur van open communicatie aan waarin medewerkers worden aangemoedigd om verdachte activiteiten te melden zonder angst voor repercussies. Beloon proactief gedrag om de betrokkenheid van medewerkers bij de beveiliging van het bedrijf te vergroten. Implementeer effectieve tools en processen voor het melden en reageren op incidenten, en zorg ervoor dat alle medewerkers weten hoe ze deze moeten gebruiken, zelfs als ze offline zijn. Wij geven je graag concreet advies passend bij jouw bedrijf om de bewustwording te verhogen en ervoor te zorgen dat de juiste en effectieve tools beschikbaar gemaakt worden.
Hulp nodig bij het opstellen van een cyber calamiteiten plan die past bij jouw bedrijf?
Wij snappen goed dat het opstellen van een cyber calamiteiten plan veel tijd, kunde en kennis kost die er misschien niet is. Om die reden hebben wij een basis plan opgesteld met de belangrijkste onderwerpen al uitgewerkt in begrijpelijke taal. Aan de hand van enkele korte gesprekken kunnen wij dit plan zo aanpassen, zodat deze precies past binnen je bedrijf. Zo heb je er weinig werk en veel profijt van.