Is je Mac wel veilig?

Ben je een trotse eigenaar van een Apple-systeem en vraag je je af hoe je je Mac veilig kunt houden? Hoewel Macs vroeger als veilig werden beschouwd, is het tegenwoordig belangrijk om ook op deze systemen voorzorgsmaatregelen te nemen. In dit artikel bespreken we enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om je Mac veilig te houden.

Een voorbeeld waarom je Mac beveiligen steeds belangrijker wordt

Een recent rapport van cybersecuritybedrijf Proofpoint laat zien hoe hackers steeds beter worden in het aanvallen van Apple-systemen. De hackergroep TA453 probeerde bijvoorbeeld een Amerikaanse denktank aan te vallen met phishing-mails en malware speciaal ontworpen voor Apple-systemen. De hackers stuurden een relatief onschuldige phishing-mail, gevolgd door een link naar een malafide bestand dat in de cloud was opgeslagen. Vervolgens probeerden ze toegang te krijgen tot de computers van de denktank, maar ze kwamen er al snel achter dat dit niet werkte omdat ze op een Apple-systeem waren beland. Enkele weken later stuurden ze een vervolgmail met malware speciaal ontworpen voor Apple-systemen.

Maatregelen om je Mac beveiliging te verbeteren

Maar maak je geen zorgen, er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om je systeem veilig te houden! Hier zijn enkele aanbevelingen:

  1. Houd je macOS en software up-to-date: Cybercriminelen richten zich vaak op verouderde software omdat ze weten waar ze beveiligingslekken kunnen vinden die alleen in bijgewerkte versies worden bijgewerkt. Schakel automatische updates in om ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste beveiligingupdates hebt. Ga naar het Apple-menu, selecteer “Over deze Mac” en klik vervolgens op “Software-update”. Schakel “Automatisch bijwerken” in om ervoor te zorgen dat updates automatisch worden geïnstalleerd. Kijk bij de geavanceerde instellingen gelijk ook of dit aan staat voor de andere onderdelen.

  2. Gebruik veilige wachtwoorden: Gebruik sterke, unieke wachtwoorden voor al je accounts. Dit maakt het moeilijker voor hackers om toegang te krijgen tot je accounts. Een wachtwoordbeheerder kan je helpen om sterke wachtwoorden te genereren en te onthouden.

  3. Schakel 2FA in voor belangrijke accounts: Twee-factor-authenticatie (2FA) voegt een extra beveiligingslaag toe door te vereisen dat je een code invoert die naar een vertrouwd apparaat wordt gestuurd wanneer je inlogt op een account. Schakel 2FA in voor al je belangrijke accounts, zoals e-mail, bankieren en sociale media en bijvoorbeeld je iCloud en voor je Apple-ID.

  4. Maak regelmatig back-ups: Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden om ervoor te zorgen dat je ze niet verliest als er iets misgaat met je Mac. Gebruik Time Machine of een andere betrouwbare back-upoplossing.

  5. Scan regelmatig op malware: Gebruik een betrouwbare antivirussoftware om regelmatig op malware te scannen. Dit kan helpen om eventuele bedreigingen vroegtijdig op te sporen en te verwijderen.

  6. Negeer systeemwaarschuwingen niet: Let op waarschuwingen van je Mac en volg de aanbevolen acties op. Dit kan helpen om potentiële beveiligingsproblemen op te lossen voordat ze ernstige gevolgen hebben.

  7. Wees voorzichtig met browserextensies en plug-ins: Sommige extensies en plug-ins kunnen kwetsbaarheden bevatten of je gegevens verzamelen. Installeer alleen extensies en plug-ins van betrouwbare bronnen en houd ze up-to-date.

  8. Gebruik FileVault: FileVault versleutelt de gegevens op je harde schijf om ze te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Je gegevens zijn bijvoorbeeld beter beschermd als je Mac of gegevens hierop worden gestolen. Ga naar Systeemvoorkeuren, selecteer “Beveiliging en privacy” en schakel FileVault in.

  9. Schakel de firewall in: De ingebouwde firewall van macOS kan helpen om ongeautoriseerde toegang tot je Mac te blokkeren. Ga naar Systeemvoorkeuren, selecteer “Beveiliging en privacy” en schakel de firewall in.

Bij Asfelias staan we voor je klaar om je te helpen bij het beveiligen van je Apple-systeem en het onderzoek van je bedrijfsnetwerk. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of als je hulp nodig hebt bij het toepassen van deze maatregelen.

JouwertWielinga•FE396A2975•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaarder maken van je apparatuur?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij kleinere bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om je apparatuur cyberweerbaarder te maken!