Hoe jij ervoor kan zorgen dat je socialmedia-account (niet) gehackt wordt

De laatste tijd zien we steeds vaker dat mensen slachtoffer worden van Instagram- en Facebook-accountovernames. Dit begint vaak met een bericht van een vriend of vriendin die vraagt of je ze kunt helpen. Ze beweren mee te doen aan een radioprogramma en stemmen nodig te hebben.Klik je op de link in het bericht, dan word je gevraagd om je inloggegevens in te voeren.

In werkelijkheid heeft je vriend of vriendin dit bericht niet zelf verstuurd. Zij zijn net als jij slachtoffer geworden van een scam.

Screenshot from 2024-06-03 11-55-47

Wat er veranderd is sinds een paar jaar

Dit soort fraude komt helaas vaker voor. Vroeger kon je je account relatief eenvoudig herstellen door contact op te nemen met Facebook en/of Instagram en een wachtwoordreset-link aan te vragen.

Maar cybercriminelen worden steeds slimmer en werken je actief tegen. Vraag je een resetcode aan, dan ontvang je kort daarna een nepmail van “Instagram” met de vraag om deze code in te vullen. Doe dit onder geen enkele voorwaarde!

Naast voortdurende phishingpogingen kunnen ze ook je e-mailadres en wachtwoord veranderen en twee-factor-authenticatie instellen. Hierdoor wordt het extreem moeilijk om je account te herstellen.

Op dit moment helpen we iemand met het terugkrijgen van een Facebook- en Instagram-account. Ondanks meerdere pogingen over meerdere dagen is dit nog niet gelukt. Zodra er een sprankje hoop is en we toegang krijgen, reageren de cybercriminelen binnen een minuut om ons er weer uit te zetten voordat we zelf iets tegen ze kunnen doen.

Hoe je een succesvolle hack kan voorkomen

Daarom is ons advies: voorkom dat dit jou overkomt! Neem de volgende voorzorgsmaatregelen:

– Schakel MFA/2FA in voor belangrijke accounts, waaronder je Facebook en Instagram.

Bescherm je e-mailadres alsof het je dierbaarste bezit is. Via je e-mail kunnen cybercriminelen bij bijna al je digitale accounts komen.

– Maak unieke en sterke wachtwoorden en sla deze veilig op, bijvoorbeeld in een wachtwoordmanager als Dashlane of MindYourPass.

Heb je hier hulp bij nodig of wil je liever persoonlijk advies? Stuur ons dan een bericht. We helpen je graag om deze ellende zoveel mogelijk te beperken!

JouwertWielinga•FE0O5A5437•Brandinginbeeld

Benieuwd hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken?

Wij zijn Asfelias begonnen om kleinere bedrijven te helpen bij het weerbaarder worden tegen cybercriminelen. Door de basis op orde te krijgen zorg je voor een veel weerbaarder bedrijf waar de kans en impact van een cyberaanval veel lager is. Maar zonder de juiste kennis en kunde kan dit lastig zijn, daarom zoeken wij uit waar jouw bedrijf kwetsbaar is en geven we praktisch en begrijpbaar advies. Neem vrijblijvend contact op en ontdek hoe wij jouw bedrijf weerbaarder kunnen maken.