Bankhelpdesk fraude Hoe je mogelijk bankhelpdesk fraude kan helpen voorkomen

Let op! De laatste tijd is er een toename van helpdeskfraude. Criminelen doen zich voor als medewerkers van bekende bedrijven, zoals banken of internetproviders, om mensen op te lichten. In dit artikel leggen we uit hoe deze fraude werkt, wat de gevaren zijn en hoe je jezelf kunt beschermen.

Hoe werkt het?

Helpdeskfraudeurs komen op verschillende manieren in contact met hun slachtoffers, bijvoorbeeld via de telefoon, e-mail of sms. Ze doen zich voor als behulpzame medewerkers die problemen met je bankrekening, computer of andere digitale diensten willen oplossen. Vaak spelen ze in op actuele bedreigingen, zoals virussen, datalekken of onverwachte activiteiten op je systeem of bankrekening, om je bang te maken.

Zodra ze je vertrouwen hebben gewonnen (en dit gaat snel, ze weten namelijk vaak veel van jou door datalekken en openbare informatie), proberen ze je te overtuigen om gevoelige informatie te delen, zoals je inloggegevens, bankpasgegevens of creditcardnummer. Met die informatie kunnen ze vervolgens geld van je stelen of je identiteit misbruiken. Bij bankhelpdeskfraude wordt er bijvoorbeeld geïnstrueerd om geld over te boeken naar een andere veilige tussenrekening of om een bankpas op te laten halen om deze te laten vervangen.

Wat jij kan doen voor anderen

Je kan op verschillende vlakken helpen om helpdeskfraude te verminderen en/of minder succesvol te maken, een paar mogelijkheden werken we hier voor je uit:

Facetimen bij de geldautomaat

De politie adviseert het volgende: Zie je iemand bij de geldautomaat staan die aan het facetimen is? Bel dan gelijk 112, het kan namelijk zijn dat je een geldezel ziet die via Facetime moet bewijzen hoeveel geld er van iemands rekening wordt gehaald. Door 112 te bellen kan je mogelijk de politie ondersteunen bij het oppakken van geldezels en de bazen waarvoor ze werken.

Meer weten? Kijk dan eens op de website van het Digital Trust Center voor begrijpbare uitleg en praktische tips!

Uitleg van apparatuur 3

Voorkom dat jij slachtoffer wordt van een cyberaanval!

Laat je bedrijf inventariseren door een van onze adviseurs! Neem contact op met ons voor een vrijblijvend adviesgesprek en hoor wat wij voor jouw bedrijf kunnen doen.