CEO fraude Administratiekantoor opgelicht voor 1 miljoen euro
Een administratiekantoor in Zoetermeer is voor 1 miljoen euro opgelicht door fraudeurs die zich voordeden als bestuurders. Een medewerker nam de telefoon op denkende dat een bestuurder belde en maakte hierna het bedrag over. Bij CEO-fraude wordt er misbruik gemaakt van de autoriteit van hooggeplaatst personeel.
Wat is CEO-fraude?
CEO-fraude of whaling is een vorm van fraude of oplichting waarbij er geprobeerd wordt om mensen geld te laten overmaken naar de bankrekening van de oplichter door zich voor te doen als een CEO of andere hooggeplaatste functie van een bedrijf. CEO-fraude is een vorm van betalingsfraude.
De oplichters doen grondig onderzoek naar het bedrijf en de medewerkers die ze willen benaderen. Ze achterhalen de e-mailadressen, telefoonnummers en namen van de directie en de financiële afdeling. Ze maken gebruik van e-mailspoofing, domeinnaamvervalsing of gehackte e-mailaccounts om geloofwaardige berichten te sturen uit naam van de directeur . Ze oefenen druk uit op de medewerker door te benadrukken dat het gaat om een urgente en geheime opdracht, die niet gedeeld mag worden met collega’s. Ze prijzen de medewerker voor zijn of haar werk en maken hem of haar belangrijk. Ze schetsen allerlei negatieve gevolgen als de betaling niet snel wordt uitgevoerd .
Hoe kun je CEO-fraude voorkomen?
CEO-fraude kan grote financiële schade en reputatieschade veroorzaken voor bedrijven en organisaties. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op mogelijke signalen van CEO-fraude en om preventieve maatregelen te nemen. Hier zijn enkele tips om CEO-fraude te voorkomen:
- Controleer altijd het e-mailadres van de afzender. Let op kleine verschillen in de domeinnaam of het gebruik van vreemde tekens.
- Controleer altijd het rekeningnummer van de ontvanger. Vergelijk het met het rekeningnummer in je eigen administratie of bel de leverancier of partner om het te verifiëren.
- Volg altijd de vaste procedures voor betalingen. Laat je niet onder druk zetten om af te wijken van de normale gang van zaken.
- Wees kritisch en stel vragen. Vraag je af of het logisch is dat de directeur jou persoonlijk benadert voor een grote betaling. Vraag om meer informatie of bewijs over de opdracht.
- Deel je twijfels met collega’s of leidinggevenden. Breek het vertrouwelijkheidsverzoek als je iets niet vertrouwt. Overleg met anderen voordat je actie onderneemt.
CEO-fraude is een ernstige vorm van cybercriminaliteit die elk bedrijf kan treffen. Wees daarom altijd alert en waakzaam als je te maken krijgt met betaalverzoeken van hoge functionarissen. Als je denkt dat je slachtoffer bent geworden van CEO-fraude, meld het dan zo snel mogelijk bij je bank, de politie en de fraudehelpdesk.
Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?
Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!