Het nut van aangifte doen bij ransomware

Ransomware is een sluipende vorm van cybercriminaliteit die bedrijven, groot en klein wereldwijd treft. Het zijn kwaadaardige programma’s die je netwerk en computers binnendringen en je waardevolle gegevens en systemen gijzelen. De criminelen eisen losgeld om je gegevens vrij te geven. Het is een digitale nachtmerrie waar je absoluut niet in wilt belanden. Daarom worden netwerken en computers beschermd met beveiligingsmaatregelen, de ene effectiever dan de ander. Maar wat als je wel besmet wordt met ransomware wat moet je dan doen? Nou de eerste stap is de juiste partijen op de hoogte brengen, en daar valt de politie ook onder!

Waarom is aangifte doen belangrijk?

Als je bedrijf het slachtoffer wordt van ransomware, is aangifte doen bij de politie van groot belang. Waarom? Ten eerste, betalen geeft geen garantie dat je je gegevens terugkrijgt. Bovendien steun je met je losgeld ongewild de criminelen achter de ransomware. Sommige slachtoffers hebben na een eerste betaling zelfs nog hogere bedragen moeten overmaken.

Daarom benadrukt de politie het belang van aangifte doen. De aangiftebereidheid bij cybercrimedelicten is laag, maar de impact ervan is enorm. De politie heeft een nieuwe mogelijkheid geïntroduceerd om online aangifte te doen van ransomware, voor particulieren. Als bedrijf kun je via het nummer 0900-8844 gemakkelijk een afspraak maken om aangifte te doen van ransomware. Deze stap is een belangrijke ontwikkeling om de strijd tegen ransomware effectiever te maken.

Wat doet de politie met deze informatie?

Als je aangifte doet, word je ten eerste geholpen door de politie met de vervolgstappen. In veel gevallen zijn er experts beschikbaar die je kunnen adviseren wat je het beste kan gaan doen.

Wanneer je aangifte doet van ransomware, voorziet de politie inzicht in de omvang van de problematiek en de manier waarop deze misdaden evolueren. Dit stelt hen in staat om proactief te handelen en te werken aan het opsporen en stoppen van cybercriminelen. Ze zullen in veel gevallen niet specifiek onderzoek doen op de door jou geleverde informatie. De politie in Nederland focust zich op dit moment op grote partijen die kunnen leiden tot het ontdekken van enorme ondergrondse criminele activiteiten. Succesvolle voorbeelden hiervan zijn Genesis Market en Qakbot.

Met de verkregen informatie vanuit de aangiftes kunnen er later herstelacties uitgevoerd worden als er bijvoorbeeld decryptie sleutels worden gevonden bij een inval. Je kan dus achteraf geholpen worden door de politie als er succesvolle invallen zijn.

Wat kun je doen als je geïnfecteerd bent door ransomware?

Naast het doen van aangifte zijn er enkele stappen die je kunt nemen na een ransomware aanval:

  1. Breng de betrokkenen op de hoogte: Zodra je ransomware vermoedt, neem direct contact op met de ICT-helpdesk en je IT-leverancier(s). Communicatie is essentieel om snel en effectief te handelen.

  2. Isoleren: Inventariseer waar de ransomware zich bevindt en verbreek de verbinding met deze machines zodat de infectie stagneert. Doe dit door de internetverbinding te verbreken. Zet de machine niet uit! Bij sommige ransomware is het mogelijk om de sleutel uit het geheugen te halen en deze vergaat als de computer uit gaat.
  3. Inventariseren: Noteer zoveel mogelijk details over de aanval. Denk aan de getroffen systemen, netwerkstructuur, genomen veiligheidsmaatregelen, dreigementen en andere informatie omtrent de aanval.

  4. Verwijderen: Bezoek de website van de Fraudehelpdesk voor instructies over het verwijderen van ransomware. Als dat niet lukt, raadpleeg een erkende IT-specialist of cybersecurity bedrijf.

  5. Decryptors en back-ups: Probeer versleutelde bestanden te herstellen met decryptors. Kijk op websites zoals No More Ransom voor beschikbare hulpmiddelen. Als dat niet werkt, zijn goede, offline back-ups van onschatbare waarde.

  6. Meldplicht AVG: Als de ransomware toegang heeft gehad tot persoonsgegevens dan is de kans groot dat deze in de handen zijn van cybercriminelen. Meld dit daarom dan binnen 72 uur bij de Autoriteit Persoonsgegevens als een datalek. Dit is een wettelijke verplichting onder de AVG en kan leiden tot een forse boete als je dit niet tijdig doet.

Bron: DigitalTrustCenter

In de strijd tegen ransomware speel jij als ondernemer een cruciale rol. Door aangifte te doen en informatie te delen, help je niet alleen jezelf maar ook anderen. 

Tevens kan je beter voorkomen dat je geraakt wordt door ransomware. De schade van een aanval is namelijk enorm. Voorkomen is hiermee veel beter dan genezen. Het op orde maken van de basismaatregelen kan al enorm veel kans op een aanval verminderen. Dus, laat ransomware niet jouw nachtmerrie worden, maar een uitdaging die je aangaat om sterker te worden. 

JouwertWielinga•FE396A3500•Brandinginbeeld

Laat je ontzorgen door de adviseurs van Asfelias

Wij zijn Asfelias begonnen om kleinere bedrijven te helpen bij het weerbaarder worden tegen cybercriminelen. De kans is groot dat je de kennis, kunde en tijd niet hebt om voldoende aandacht te geven aan cybersecurity binnen je bedrijf. Wij ontzorgen je daarom zoveel mogelijk op dit gebied. We maken samen met jouw je bedrijf stap voor stap weerbaarder.