Encryptie: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Encryptie, versleuteling wat moet je ermee? Voor velen is versleuteling een ver-van-mijn-bedshow, en dat snap ik heel goed! Maar het is wel een belangrijk componenten voor het beveiligen van je bedrijf, apparaten en eigen gegevens. Laat het me je uitleggen in simpele taal:

Wat is encryptie?

Encryptie, of versleuteling, is een manier om je data te beveiligen door deze onleesbaar te maken voor iedereen die niet de sleutel heeft om het te ontsleutelen. Het is alsof je je bestanden in een digitale kluis stopt waar alleen jij de sleutel van hebt.

Een voorbeeld van versleutelde informatie:

Illustratie ransomware

Waarom is encryptie belangrijk?

Encryptie is belangrijk omdat het je data beschermt tegen hackers, dieven en andere onbevoegden. Zonder encryptie kunnen zij je data stelen en lezen, wat kan leiden tot identiteitsdiefstal, financiële schade en andere problemen.

Waar kun je encryptie voor gebruiken?

Je kunt encryptie gebruiken om al je apparaten en data te beveiligen, zoals:

  • Je mobiele telefoon: Hiermee zorg je dat je berichtjes, foto’s en andere data veilig zijn, zelfs als je telefoon kwijtraakt of wordt gestolen.
    • iPhone: Instellingen > Face ID & Wachtwoord
    • Android: Afhankelijk van je Android-apparaat en -versie, vind je de optie mogelijk in Instellingen > Beveiliging > Geavanceerd > Versleuteling of in een app van de fabrikant van je apparaat.
  • Je online communicatie: Encryptie zorgt ervoor dat je online gesprekken en berichten privé blijven, en niet door anderen kunnen worden onderschept.
    • Versleutel je chat back-ups: Whatsapp en Signal maken standaard gebruik van end to end encryptie bij het versturen van berichten. Bij het maken van back-ups doen ze dit nog niet. Kijk bij Instellingen > Chats > Back-up van chats > End to end versleuteling om dit in te schakelen. Op die manier kunnen je chat back-ups niet zomaar gelezen worden.
  • Je internetverbinding: Encryptie beschermt je online activiteiten, zoals online bankieren en winkelen, tegen hackers.
    • Gebruik websites met HTTPS: Controleer of de website die je bezoekt het HTTPS-protocol gebruikt. Je herkent dit aan het slotje in de adresbalk van je browser. Dit betekent niet dat de website zelf veilig is, alleen de verbinding ernaar toe.
    • Gebruik een VPN: Een VPN (Virtual Private Network) versleutelt je internetverbinding en verbergt je IP-adres, waardoor je veiliger en anoniemer online kunt surfen. Gebruik dit bijvoorbeeld als je op een onveilig netwerk bent of op een veiligere manier verbinding wil maken met een extern netwerk zoals op kantoor.
  • Je harde schijf: Encryptie van je harde schijf zorgt ervoor dat niemand bij je bestanden kan komen, zelfs als ze fysiek toegang krijgen tot je computer.
  • Je back-ups: Encryptie van je back-ups zorgt ervoor dat je data veilig is, zelfs als je back-up in verkeerde handen valt.
    • Versleutel je back-ups: Je kunt speciale software of clouddiensten gebruiken om je back-ups te versleutelen. Zo zijn je bestanden ook veilig als je back-up in verkeerde handen valt. Synology en QNAP hebben deze functie standaard ingebakken.

Meer informatie over encryptie vind je op de website van het Digital Trust Center: https://www.digitaltrustcenter.nl/informatie-advies/wat-is-encryptie. Liever persoonlijk advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Uitleg van apparatuur

Hulp nodig bij het cyberweerbaarder maken van je apparatuur?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij kleinere bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om je apparatuur cyberweerbaarder te maken!