Zonnepanelen beveiliging

Zonnepanelen beveiliging

Zonnepanelen zijn een van de manieren om zelf duurzaam energie op te wekken. Maar ze zijn ook een potentieel doelwit voor cybercriminelen. Je wilt natuurlijk niet dat je omvormer gebruikt wordt om je bedrijf te hacken, dit wel je voorkomen! Daarom is het belangrijk om te weten waar de kwetsbaarheden liggen bij het gebruik van een met internet verbonden zonnepanelen systeem. Lees hier meer over de gevaren en wat Asfelias hier tegen kan doen.

Het gevaar en de risico's

Uit een nieuw rapport van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur blijkt dat een groot deel van de omvormers die de zonnestroom omzetten van zonnepanelen, niet goed beveiligd zijn. Dat betekent dat hackers relatief eenvoudig de controle kunnen overnemen.

Het is van groot belang om de mogelijke gevolgen van een cyberaanval op een omvormer te begrijpen. Zo kan een aanvaller bijvoorbeeld de meetgegevens of instellingen van de omvormer manipuleren, waardoor je minder energie opwekt of zelfs meer betaalt voor je energierekening. Daarnaast kan een cyberaanval resulteren in het uitschakelen of beschadigen van de omvormer, waardoor je niet langer energie kunt opwekken of leveren aan het net. Bovendien kan een aanval storingen veroorzaken op het elektriciteitsnet, wat kan resulteren in spanningsdips, frequentieschommelingen of zelfs complete stroomuitval, met negatieve gevolgen voor andere gebruikers.

Een onveilige omvormer kan ook fungeren als een open raam in je bedrijfsnetwerk, waardoor je zakelijke apparatuur en gegevens ook kwetsbaar worden voor cyberaanvallen. In veel gevallen worden beveiligingsmaatregelen niet genomen bij de installatie van een omvormer. De meeste installateurs zijn immers geen beveiligingexperts. Tevens blijkt uit het onderzoek dat de fabrikanten van deze apparaten onvoldoende beveiligingsmaatregelen inbouwen en hier te weinig over informeren aan de klant en installateur.

Beveiliging van zonnepanelen verbeteren als eigenaar

Bij Asfelias hebben we de middelen om je daarbij te helpen zonder dat je verstrooid raakt door allemaal technische termen en onhaalbare maatregelen.

Dit doen we door uit te zoeken waar jouw omvormer kwetsbaar is en adviseren over de beste manieren om je omvormer en bedrijf te beveiligen, bijvoorbeeld door je netwerk te scheiden zodat je omvormer niet bij je zakelijke apparaten kan.

Zo zorg je ervoor dat je zonnepanelen meer opleveren dan kosten. Onze security adviseur Jouwert weet veel over cybersecurity en zonnepanelen. Hij komt graag bij je langs om je te adviseren over de beste manieren om je zonnepanelen beveiliging te verbeteren. 

Beveiliging van zonnepanelen verbeteren als installateur

Wij weten natuurlijk dat het als installateur lastig is om beveiligingsmaatregelen correct te implementeren. Het is al jaren een onderwerp wat is blijven liggen voor velen, tegelijk is er weinig ervaring, en kennis op dit gebied. Een installateur is al druk genoeg in deze tijd en heeft al helemaal hier geen tijd voor over om dit uit te zoeken en te leren aan monteurs en het andere personeel. 

Daarom hebben wij een speciale presentatie gemaakt voor installateurs waarin we uitleggen hoe je omvormers cyber veiliger kunt installeren. Deze presentatie bevat advies voor elke fase van de installatie, dus als je de beveiliging van bestaande systemen wilt verbeteren, is dit ook mogelijk. We hebben de presentatie zo opgesteld dat je geen ICT-diploma nodig hebt. En als je vragen hebt of hulp nodig hebt, kun je bij ons terecht!

Zo kan je met weinig kennis, ervaring en tijd alsnog de beveiliging verbeteren van toekomstige en bestaande zonnepaneel installaties.

Ontzorging waar mogelijk

We snappen dat voor een ondernemer het lastig is om bezig te zijn met cybersecurity. Vaak worden er argumenten gegeven als “het kost te veel tijd”, “ik weet niet waar ik moet beginnen” en “ik heb er geen verstand van” om niet te werken aan cybersecurity. Terwijl er wel steeds meer noodzaak is om de digitale veiligheid van je bedrijf op orde te hebben.

Om deze reden zijn wij Asfelias begonnen met het idee om dit proces, de basisbeveiliging van een klein bedrijf in orde maken, volledig te ontzorgen. Dit doen we als eerst door een vast contactpersoon te koppelen aan jou te koppelen. Deze persoon kent jou en weet precies hoe jouw bedrijf en situatie eruit ziet.

Je contactpersoon neemt je mee in het proces terwijl wij het ‘zware’ werk doen. We denken met je mee in elke fase van het proces, maken de communicatie en rapporten zo gemakkelijk mogelijk en vullen onze dienstverlening aan met onze partners waar dit nodig is. 

Voorkom een cyberaanval op jouw bedrijf

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval zijn enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om digitaal weerbaar te worden!

JouwertWielinga•FE0O5A5437•Brandinginbeeld