AnyDesk Inbraak Wat Je Moet Weten en Hoe Je Jouw Bedrijf Beschermt na de Aanval

AnyDesk, het toonaangevende softwarebedrijf voor externe computerbeheer, heeft recentelijk te maken gehad met een ernstige inbraak op zijn productiesystemen. Ontdek hier wat er is gebeurd en belangrijker nog, hoe je jezelf kunt beschermen in het licht van deze situatie.

Wat is er gebeurd?

AnyDesk heeft bevestigd dat aanvallers toegang hebben gekregen tot verschillende productiesystemen. Het bedrijf heeft nog niet onthuld hoe deze inbraak heeft plaatsgevonden, maar benadrukt dat het incident geen verband houdt met ransomware. Desondanks is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van verdere ontwikkelingen.

Maatregelen genomen door AnyDesk

Als reactie op de inbraak heeft AnyDesk alle security-gerelateerde certificaten en systemen ingetrokken en vervangen waar nodig. Bovendien heeft het bedrijf besloten om alle certificaten voor het signeren van code in te trekken en is overgestapt op een nieuw certificaat. In een preventieve zet zijn ook alle wachtwoorden voor het webportaal my.anydesk.com vervangen.

Wat moet jij doen?

Als gebruiker wordt geadviseerd om onmiddellijk je wachtwoord voor het AnyDesk webportaal te wijzigen en ook wachtwoorden op andere websites te herzien als je hetzelfde wachtwoord elders gebruikt. Dit helpt extra beveiliging te waarborgen.

Gelukkig meldt AnyDesk op dit moment geen aanwijzingen te hebben dat systemen van AnyDesk-gebruikers zijn getroffen. Ondanks het ontbreken van specifieke details over de aanval, is waakzaamheid geboden.

Dit betekent niet dat je nu weer veilig gebruik kunt maken van Anydesk, deze oplossingen worden namelijk vaak misbruikt om scams uit te voeren en ransomware te verspreiden. Je moet daarom proactieve maatregelen nemen om de kans hierop aanzienlijk te verkleinen. We hebben hier een handig artikel over geschreven, we lichten de gevaren toe en geven praktisch advies om de beveiliging te verbeteren van oplossingen als Anydesk, Teamviewer en RDP. 

Maar denk je na het lezen van dit artikel? Ik kom hier zelf niet uit, hoe zit het eigenlijk bij de machines van collega’s of wat is er nog meer onveilig binnen mijn bedrijf? Neem dan even vrijblijvend contact met ons op! We brengen graag voor je in kaart hoe je er als bedrijf voor staat op het gebied van digitale veiligheid. We adviseren hierna praktische en realistische maatregelen die door jou zelf of door een IT-partij uitgevoerd kunnen worden. We ondersteunen je bij het volledige proces en geven je weer in grip op het gebied van ICT-beveiliging.

JouwertWielinga•FE396A2975•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaarder maken van je apparatuur?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij kleinere bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om je apparatuur cyberweerbaarder te maken!