CEO fraude Administratiekantoor opgelicht voor 1 miljoen euro

Koper is een essentieel metaal voor veel industrieën, zoals de bouw, de elektronica en de auto-industrie. Het wordt gebruikt voor leidingen, kabels, printplaten, batterijen en nog veel meer. Maar wat gebeurt er als de productie en levering van koper wordt verstoord door een cyberaanval?

Dat is precies wat er gebeurde met Aurubis, Europa’s grootste koperproducent. Het bedrijf werd op 28 oktober getroffen door een cyberaanval die zijn systemen op meerdere locaties stillegde en afsloot. Het incident trof ook zijn partners, hoewel de koperproductie grotendeels doorging, aldus Aurubis in een verklaring. Het bedrijf kon niet zeggen wanneer alle systemen weer operationeel zouden zijn.

Hoe kon dit gebeuren? Aurubis gaf geen details over de aard of de oorsprong van de cyberaanval. Maar er zijn verschillende manieren waarop hackers een bedrijf als Aurubis kunnen aanvallen. Een mogelijke methode is ransomware, een soort malware die bestanden of systemen versleutelt en losgeld eist om ze te ontgrendelen. Een andere methode is een DDoS-aanval, waarbij hackers een website of server overspoelen met verzoeken om deze te vertragen of te laten crashen.

Wat zijn de gevolgen van zo’n cyberaanval? Een cyberaanval kan grote schade aanrichten voor een bedrijf als Aurubis. Ten eerste kan het leiden tot financiële verliezen door productieverlies, herstelkosten en reputatieschade. Ten tweede kan het leiden tot operationele problemen door verstoring van de logistiek, de communicatie en de veiligheid. Ten derde kan het leiden tot juridische problemen door schending van contracten, wetten of regels.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen cyberaanvallen? Cyberaanvallen zijn een reële dreiging voor elk bedrijf of organisatie die afhankelijk is van digitale systemen. Daarom is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen cyberaanvallen. Hier zijn enkele tips om je cybersecurity te verbeteren:

  • Gebruik sterke en unieke wachtwoorden voor al je online accounts en apparaten. Verander je wachtwoorden regelmatig en gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts of apparaten.
  • Gebruik tweestapsverificatie (2FA) voor al je online accounts waar dat mogelijk is. Dit is een extra beveiligingslaag die vereist dat je naast je wachtwoord ook een code invoert die je via sms of een app ontvangt.
  • Gebruik een goede antivirussoftware en houd deze up-to-date. Scan regelmatig je apparaten op malware en verwijder verdachte bestanden.
  • Maak regelmatig back-ups van je belangrijke bestanden en bewaar ze op een veilige plaats. Zo kun je je bestanden herstellen als ze verloren gaan of beschadigd raken door een cyberaanval.
  • Wees alert op verdachte e-mails, sms’jes of berichten op sociale media. Klik nooit zomaar op links of bijlagen in berichten die je niet vertrouwt. Controleer de afzender, het onderwerp, de tekst en het webadres.
  • Train je medewerkers om cyberaanvallen te herkennen en te voorkomen. Maak duidelijke afspraken over hoe om te gaan met digitale systemen en gegevens. Zorg voor een incident response plan om snel en effectief te reageren op een cyberaanval.

Cyberaanvallen zijn een ernstig probleem dat elk bedrijf of organisatie kan treffen. Maar met deze tips kun je jezelf beter beschermen tegen cyberaanvallen en voorkomen dat je veel geld of gegevens kwijtraakt.

JouwertWielinga•FE0O5A6186•Brandinginbeeld

Hulp nodig bij het cyberweerbaar maken van je bedrijf?

Cybercrime komt steeds vaker voor bij klein bedrijven. De impact van een cyberaanval is enorm voor een bedrijf. Met basis maatregelen kun je de kans en impact van een cyberaanval fors verlagen. Neem daarom contact met ons op voor vrijblijvend advies en ontdek de mogelijkheden om cyberweerbaar te worden!