Veel voorkomende aanvallen

Hackers maken gebruik van verschillende aanvallen. Meestal worden er meerdere aanvallen gebruikt om ergens in te breken. De volgende aanvallen komen vaak voor bij een aanval op een bedrijf.

Ransomware maakt bestanden en systemen onbruikbaar. Dit betekent vaak dat veel werkzaamheden enkele weken stil liggen.
Ransomware maakt bestanden en systemen onbruikbaar. Dit betekent vaak dat veel werkzaamheden enkele weken stil liggen.

Ransomware

Ransomware is het gijzelen van een computer, laptop of complete netwerk van een bedrijf. Bij ransomware worden je bestanden versleuteld en kan je bestanden niet meer openen. Vaak moet je een bepaald bedrag in Bitcoin betalen voor het ontsleutelen van je bestanden. Ransomware veroorzaakt enorme financiële schade. Wanneer de bestanden versleuteld zijn kan er amper werk uitgevoerd worden. Als de bestanden wel gered kunnen worden moet hierna ook het lek nog dicht gemaakt worden.

Phishing

Een cybercrimineel maakt misbruik van menselijk gedrag om informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot een systeem. Aan de hand van e-mails, sms’jes en telefoontjes wordt er contact opgenomen. Hierna wordt aan de hand van: angst, urgentie, en/of vertrouwen geprobeerd om bijvoorbeeld inlog gegevens te krijgen, een bestandje te downloaden of een programma te laten installeren. 

Een cybercrimineel 'vist' voor informatie. Angst, urgentie en vertrouwen wordt gebruikt als 'aas'.
Een cybercrimineel ‘vist’ voor informatie. Angst, urgentie en vertrouwen wordt gebruikt als ‘aas’.
Websites worden vaak niet tijdig onderhouden door beheerders en zijn hierdoor een gemakkelijk doelwit.
Websites worden vaak niet tijdig onderhouden door beheerders en zijn hierdoor een gemakkelijk doelwit.

Website aanval

Een website kan op meerdere manieren aangevallen worden. Er kan bijvoorbeeld kwaadaardige code geïnjecteerd worden die de inhoud van de website kan wijzigen of zelfs verwijderen. Op die manier kan er ook toegang verkregen worden tot een database met klantgegevens of bestellingen. Ook kan een cybercrimineel virussen laten installeren bij je klanten wanneer deze jouw website bezoeken. Doordat je website altijd toegankelijk is kan de cybercrimineel op elk moment testen of je kwetsbaar bent.

IoT-aanval

IoT apparaten zijn slimme apparaten zoals deurbellen, thermostaten, omvormers, baby foons, camera’s, wasmachines, printers en verlichting. Deze apparaten zijn vaak verbonden aan het internet. Doordat ze vaak klein en voordelig gemaakt worden is er weinig aandacht geweest voor beveiliging of updates. Ze zijn dan ook vaak kwetsbaar voor simpele aanvallen. IoT apparatuur vormt een risico voor je bedrijf. Cybercriminelen gebruiken deze apparaten namelijk als gemakkelijke toegangspoort tot je netwerk.

IoT apparaten kunnen je veel gemak geven. Maar ze geven dit gemak ook aan de cybercrimineel.
IoT apparaten kunnen je veel gemak geven. Maar ze geven dit gemak ook aan de cybercrimineel.
Een voorbeeld van een BEC-aanval via e-mail waarbij het e-mailadres van de baas wordt misbruikt.
Een voorbeeld van een BEC-aanval via e-mail waarbij het e-mailadres van de baas wordt misbruikt.

BEC-aanval

BEC staat voor Business Email Compromise en is een vorm van cybercriminaliteit waarbij een aanvaller zich voordoet als een vertrouwd persoon of organisatie om geld of gevoelige informatie te verkrijgen. Een BEC-aanval kan bijvoorbeeld bestaan uit het versturen van een valse factuur of het verzoeken van bepaalde gegevens. De aanvaller maakt hierbij gebruik van social engineering technieken om jou te misleiden of onder druk te zetten. Bijvoorbeeld door een e-mailadres van een leverancier of iemand boven je over te nemen met een gelekt wachtwoord of kapingsactie. BEC-aanvallen zijn een van de snelst groeiende en financieel schadelijkste vormen van internetcriminaliteit.

Voorkom een aanval op uw bedrijf

Deze aanvallen komen veel voor bij midden en klein bedrijven. Met basis maatregelen kunt u de kans en impact van een aanval fors verlagen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies over uw mogelijkheden om digitaal weerbaarder te worden!